Napokon jedna lijepa i pozitivna vijest! Svjetski su čelnici na sastanku skupštine UN-a za okoliš jednoglasno dogovorili izradu globalnog pravno obvezujućeg sporazuma o onečišćenju plastikom!

Države članice UN-a su se danas tijekom skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA-5.2) jednoglasno dogovorile da će razviti pravno obvezujući sporazum o okončanju zagađenja plastikom.

Taj će sporazum biti jedan od najambicioznijih svjetskih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola iz 1989. godine, kojim je ukinuta uporaba tvari koje oštećuju ozonski omotač.

Usvojena rezolucija UN-a rezultirati će čvrstim sporazumom koji će sadržavati globalna pravila i obveze koji uključuje cijeli životni ciklus plastike. Skup spomenutih pravila držat će države, poduzeća i društvo odgovornima za eliminiranje plastičnog onečišćenja iz svojeg okruženja.

„Svjetski su čelnici napokon shvatili da se svi zajedno moramo boriti protiv plastične krize, kao jednog od najvećih problema s kojima se svijet suočava. Pristankom na razvoj pravno obvezujućeg globalnog sporazuma o onečišćenju plastikom, oni utiru put čišćoj i sigurnijoj budućnosti za ljude i planet“, ističe izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

„Iako WWF pozdravlja ovu odluku, moramo naglasiti i da je ovo tek početak i da je potreban velik angažman i odlučnost brojnih strana kako bi se ostvario ovaj sporazum koji bi trebao omogućiti učinkovit prijelaz na kružno gospodarstvo po pitanju plastike“.

WWF-ovu peticiju kojom se poziva na postojanje ovakvog globalnog sporazuma potpisalo je više od 2,2 milijuna ljudi diljem svijeta, dok je preko 120 globalnih tvrtki i više od 1000 organizacija civilnog društva također podržalo pozive na sklapanje sporazuma. WWF poziva svjetske čelnike da iskoriste ovu globalnu potporu tako da ambiciozan globalni sporazum o zagađenju plastikom do 2024. koji:

● pravno obvezuje i sadrži niz zajedničkih pravila i propisa koji povećavaju učinkovitost kružnog gospodarenja plastikom diljem svijeta

● sadrži globalne propise koji se bave cijelim životnim ciklusom plastike, uključujući globalne zabrane štetnih proizvoda i radnji, standarde dizajna proizvoda i mjere koje smanjuju proizvodnju i potrošnju „djevičanske“ plastike;

● prepoznaje ključnu ulogu neformalnog sektora otpada u pokretanju kružnog gospodarstva i omogućuje sudjelovanje ovog sektora u pregovorima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here