Lokalni izbori održani u svibnju 2021. na novi su način promiješali karte dogovorne raspodjele gradskih tvrtki između stranaka, zbog čega su neki direktori pošli, a neki došli.

Jedan od njih koji je i došao i pošao je Tomislav Tabak. Bio je direktor “Sanitata” iz kvote DUSTRE, a onda je za tu tvrtku “zadužen” Pero Vićan pa je Tabak trebao “spakirati kufere”. S tog je mjesta pošao.

I došao je u “Čistoću”. Kao prvi do glavnoga koji je ostao, Marka Ivekovića. Tabak je postao članom Uprave.

Politička volja novoizabrane vlasti se provela, javnost se pitala što će Čistoći odjedanput dva direktora, odgovor je bio da se to radi zbog povećanog obima poslova te gradske tvrtke, a kad bi se skinuo takav celofan stvar je jasna – novoizabrana vlast se “pobrinula” kako bi Tabaku osigurala novo radno mjesto.

No, malo je tko znao kako je Tabak u “Čistoću” doveo vozilo koje je koristio kao direktor “Sanitata”. Što bi se reklo, k’o mlada, sa sobom je u prćiji donio auto. Jedina je razlika u tome što mladu otpravljaju iz doma njezini, a Tabaku su sve to “sredile” gradske, odnosno, javne tvrtke.

Moj dundo bi na pitanje koje je auto najbolje, uvijek odgovorio – državno. A to je istina koju, očito, ne mijenjaju ni vremena ni “sistemi”.

Dakle, prelazak Tomislava Tabaka u “Čistoću” značio je i kupnju automobila kojega je dotad vozio kao direktor “Sanitata”. Riječ je o vozilu Seat Leon karavanu, 1,6 dieselu.

Kako je procedura obavljena?

Dogovorno. Zločesti bi rekli, namješteno je sve.

Dakle, Čistoća d.o.o. je 13. listopada 2021. objavila javni poziv za dostavu ponuda za kupnju polovnog vozila starosti do 4,5 godina do 95.000 km.

Na navedeni poziv se javio Sanitat d.o.o. budući je “na dispoziciji imao osobni automobil koji udovoljava tehničkim specifikacijama”. Ponuda je dostavljena na iznos 75.000,00 kuna, bez PDV-a. Oslobođeno je plaćanja PDV-a prema čl.27 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, NN 115/16 – detaljno obrazlažu iz “Sanitata”.

Inače, osobni automobil Seat Leon karavan izvedbe kupljen je u listopadu 2017., od tvrtke Autoservis dubrovački automobili d.o.o. u iznosu 132.214,38 kuna, bez PDV-a, nakon provedenog postupka jednostavne nabave.

Automobil je koristio član Uprave, odnosno direktor Tabak, a troškove održavanja snosilo je Društvo.

Nova direktorica “Sanitata”, neslužbeno saznajemo, Klaudija Barčot ne vozi, pa je procijenjeno kako u tvrtki nema potrebe za vozilom koje je koristio bivši direktor. Sanitat još raspolaže s osobnim automobilima VW Polo te VW Up, dok u svom voznom parku ima na raspolaganju 7 Caddy vozila te Mazda Pick up vozilo.

Čistoća, pak, raspolaže sa 60 vozila, od čega su 4 osobna vozila (Škoda Octavia, dvije Opel Corse i Seat Leon karavan).

Na naše konkretno pitanje jesu li osobna vozila predsjedniku Uprave, Marku Ivekoviću koji se najčešće viđa u Škodi Octaviji i Tomislavu Tabaku data na svakodnevno korištenje, stiže neodređeni odgovor:

– Vozila koriste predsjednik/članovi uprave kao i drugi djelatnici po potrebi posla.

Informaciju koja je do nas došla u međuvremenu kako je Tabak privatno kupio Golfa iz Čistoće, provjeravamo i u tvrtki i kod samog tabaka.

-Volkswagen Golf nije bio u vlasništvu Čistoće već u vlasništvu Euroleasinga, a Čistoća ga je koristila od 2013. do 2018. godine nakon čega je isti vraćen navedenoj Leasing kući – odgovaraju iz Čistoće, te dodaju kako nemaju saznanja tko je potom kupio to vozilo.

Tabak pak kaže kako nije kupio to vozilo, iako njegova supruga vozi golfa, ali “misli” drugog tipa.

-Ja sam u Čistoću došao 2021. i stvarno ne znam što je bilo 2018. Moja supruga vozi Golfa ali mislim nekog drugog tipa jer sam i sam išao provjeriti ovo o čemu me pitate – rekao nam je Tabak u telefonskom razgovoru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here