Ove godine na kazališnim daskama Kazališta Marina Držića publika će moći uživati u čak šest premijernih naslova, otkrio je na danas održanoj konferenciji za medije ravnatelj Paolo Tišljarić. U protekloj godini publika se vratila u kazalište, pa je tako predstavke u našem teatru pogledalo preko 12 tisuća ljudi. Na današnjoj konferenciji otkriven je i novi vizualni identitet koje potpisuje nova suradnica dubrovačkog kazališta Kristina Mirošević iz Studia Bonsenjo.

„Protekla, 2022. godina bila je kazalište izuzetno uspješna, približavamo se brojka prije pandemija, onima iz 2019. godine. To se odnosi na publiku, protekle godine ima smo preko 12 tisuća gledatelja, kao i na prihode. Nadamo se da ćemo i ove godine uspjeti privući našu publiku“, kazao je uvodno ravnatelj Kazališta Marina Držića, Paolo Tišljarić, a potom najavio premijere kojih će u ovo godini biti čak šest.

„Naglašavao sam uvijek važnost koprodukcija i suradnji, njih ćemo ove godine imati više. One omogućavaju da kazališta surađuju, ujedine svoje budžete i umjetničke potencijale i naprave zanimljivu predstavu koja ima duži kazališni životu. Našu godinu započinjemo premijerom “Čarobne frule”. Ovu smo premijeru najavljivali posljednje dvije godine, a sad smo započeli s probama. Autorica je Marija Grazio, Željka Turčinović je dramatizirala ovu izrazito zanimljivu bajku braće Grimm. Napravili su jedan zanimljiv predložak za mjuzikl. Čini mi se da naša publika izrazito voli ovakve izvedbe i da je glazbeno-scenskih programa falilo na našoj sceni. S nama surađuje i Plesni studio Step n Jazz, koji će se pridružiti našim profesionalcima. Zbor građana igrat će članovi Kazališne družine Kolarin, s kojima dugo i dobro surađujemo“, kazao je Tišljarić. Dodajmo još da režiju Čarobne frule potpisuje upravo ravnatelj dubrovačkog kazališta.

„U Varaždinu su već započele probe predstave “Majka hrabrost i njezina djeca“. Prva je to režija Krešimira Dolenčića u našem kazalištu. Radi se o velikom redatelju, s kojim je publika sigurno upoznata s Ljetnih igara. Posebno nas veseli što smo umjetnički spojili naše ansamble. Zdeslav Čotić i Branimir Vidić  Flika su već gore s njihovim ansamblom. Ponosan sam i na suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koje će uživo pratiti ovu izvedbu. Ovakva izvedba s orkestrom uživo i pjevanim songovima će siguran sam biti novost za dubrovačku publiku. Rat u Ukrajini je publiku ponovno senzibilizirao za ratne teme, tako je “Dječak” Davora Špišića, ponovno aktualiziran. On se bavi ratnim profiterstvom i negativnim posljedicama rata. Mislim da će to biti jedna intrigantna predstava, koja će obilježiti ovu sezonu“, kazao je Tišljarić, te doda kako se kroz program Razgovori o kazalištu,  u kojem će ugostiti upravo Špišića, dubrovačkoj publici pokušavaju približiti suvremeni autori.

Tišljarić je kazao kako ga izrazito veseli suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama.

„Drago mi je što smo s u suradnji s intendanticom dogovorila suradnju i da ćemo zajedno postaviti roman Ivane Lovrić Jović “Vidi kako Lokrum pere zube“. Roman dramatizira Marijana Fumić, koja se već istaknula brojnim zanimljivim dramatizacijama. Veselimo se silno toj suradnji i premijeri koja će dogoditi na otoku Lokrumu“, kazao je Tišljarić.

„Prošle godine smo počeli suradnju s Kazalište Joza Ivkića iz Vinkovca. Radimo veliki klasični naslov “Galeb“, Antuna Pavloviča Čehova. Ono što me veseli što na Galebu radi nekoliko veliko kazališta, među ostalim i dramsko kazalište Gavela i Gradsko kazalište iz Požege. Ovaj naslov će sigurno zaintrigirati našu publiku. Za kraj godine ostavljamo “Kraljice“, autorski projekt Livije Pandur, inspiriran Shakespearovim Kraljicama, kod kojeg postoji puno tih malih ženskim likova koji su izrazito zanimljivi. Livija će te upravo te njegove kraljice umjetnički spojiti i probati napraviti suvremenu, aktualnu predstavu, koja će se ticati aktualne političke situacije“, kazao je Tišljarić.

Što se pak tiče repriza na publika će ponovno moći pogledati “Noru”, “Sinjorinu Esteru”,  “Stolice”, “Krijesnice”, “Hamleta”, “Maškarate ispod Kuplja”, “Tramvaj zvan žudnja”, kao i obnovu predstave “Kate Kapuralica”.

Nadam se da će nas ova izvedba ponovno podsjetiti na umjetnički genij Ivice Kunečvića“, kazao je Tišljarić.

„Ovog vikenda ugostit ćemo plesnu predstavu „Caroling“ Petre Hrašćanec, koja se bavi božićnim pjesmama. Mislim da će naša publika uživati u spoju suvremenog plesa i tradicionalnih božićnih pjesama. Nakon toga slijedi predstava „Tesla“, i „Umišljena mišica“. Radi se o produkciji kulturnog društava Adter u kojoj nastupaju članovi našeg ansambla Izmira Brautović i Edi Jertec, koja se sigurno razveseliti našu najmlađu publiku“, zaključio je Tišljarić.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here