U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježena je jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba zadobilo teže tjelesne ozljede, dok je 15 osoba lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježeno je 12 prometnih nesreća.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 1366 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te je tako 898 osoba sankcionirano zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 68 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 21 osoba prekršajno je sankcionirana zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a 28 osoba je sankcionirano zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

– Od ostalih prekršaja izdvajamo 50 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 97 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.    

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je na Korčuli

Najveća koncentracija alkohola od 1,91 g/kg izmjerena je u ranim jutarnjim satima, 5. kolovoza, 38-godišnjaku koji je s osobnim vozilom dubrovačkih registarskih oznaka zaustavljen prilikom kontrole prometa u Korčuli.

Vozač je isključen iz prometa i izdan mu je prekršajni nalog na novčani iznos od 10.500,00 kuna i tromjesečna zabrana upravljanja vozilima B kategorije.

Vozač je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća novčana kazna također izrečena na Korčuli

Najveća novčana kazna od 13,600.00 tisuća kuna izrečena je 34-godišnjem vozaču mopeda, koji je u kasnim večernjim satima 6. kolovoza, prilikom redovne kontrole prometa zaustavljen u Korčuli dok je upravljao mopedom dubrovačkih registarskih oznaka. Vozač  nije nosio zaštitnu kacigu, kod sebe nije imao vozačku dozvolu kao ni prometnu dozvolu od mopeda.  Policijski službenici su utvrdili da je prometna dozvola za navedeni moped istekla za više od 15 dana. Vozač je odbio preliminarno testiranje na prisutnost droga u organizmu, te je uhićen i uz optužni prijedlog doveden na nadležni prekršajni sud. Osim novčane kazne, vozaču je izrečena i tromjesečna zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom AM kategorije.

Tijekom proteklog vikenda u prometnim nesrećama jedna osoba smrtno stradala dok su dvije osobe teže ozlijeđene

Tijekom proteklog vikenda na širem dubrovačkom području dogodile su se dvije teške prometne nesreće koje su za posljedicu imale jednu smrtno stradalu osobu i  dvije teže ozlijeđene osobe.

Prva prometna nesreća dogodila su u subotu, 7. kolovoza oko 5,30 sati kod Velikih žala kada je 59-godišnji albanski državljanin, krećući se osobnim vozilom u koloni u smjeru Splita iz neutvrđenog razloga prešao na suprotnu kolničku traku i udario u prednji lijevi dio teretnog vozila kojim je upravljao 45-godišnji hrvatski državljanin. Nakon sudara, teretno vozilo se zanijelo i prešlo na sjevernu kolničku traku te prednjim dijelom  udarilo u drugo osobno vozilo kojim je upravljao 34-godišnji državljanin kosova  koji se s osobnim vozilom, također kretao u smjeru Splita. Nakon sudara spomenuto teretno vozilo je prednjim dijelom udarilo u brdo sa sjeverne strane kolnika, gdje se i zaustavilo. U ovoj prometnoj nesreći na mjestu događaja smrtno je stradao 59-godišnji albanski državljanin  dok su četiri osobe zadobile lake tjelesne ozljede. Očevidom je rukovodila općinska državna odvjetnica uz asistenciju policijskih službenika.

Promet je za vrijeme trajanja očevida bio u potpunosti zatvoren te se za osobna vozila odvijao alternativnim pravcima uz regulaciju policijskih službenika.

Druga prometna nesreća također se dogodila u subotu 7. kolovoza, oko 10,20 sati u Solinama, Župa dubrovačka kada je 50-godišnji albanski državljanin krećući se u smjeru   Konavala prešao na suprotnu kolničku traku te prednjim lijevim dijelom vozila udario u uzdignuti betonski rubnjak, potom u kamenu stijenu i smjerokazni stupić od kojih se odbio i prevrnuo te nastavio klizati po kolniku, nakon čega je s vozilom u klizanju udario u prednji dio osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 66-godišnji hrvatski državljanin.

U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobila su oba vozača, koja su nakon ukazane liječničke pomoći zadržana na bolničkom liječenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here