Završio je natječaj za direktora Zračne luke Dubrovnik raspisan 8. travnja 2022. nakon višegodišnje stanke i status quo situacije koja se rješavala produžavanjem mandata 6 po 6 mjeseci aktualnom prvom čovjeku, Franu Luetiću.

Odmah po njegovu raspisivanju, analizirali su se uvjeti koje kandidati trebaju zadovoljiti da bi se uopće mogli javiti, te je “zaključeno” kako se nisu smanjivali kriteriji kojima bi se eventualno pogodovalo pojedincima. I, odmah da podvučemo crtu – Ivan Maslać se nije javio na natječaj. Ne zadovoljavat uvjetima, a prema izjavama mnogih, pa i začuđenih, nije pretjerano ni “zagrijan” za tu dužnost.

Pouzdano znamo da su se na natječaj javila tri zaposlenika dubrovačke zračne luke: Roko Tolić, Lukša Lukšić i Josip Paljetak, a navodno je svoju molbu ponovno poslao i Mato Klaić, dugogodišnji bivši direktor Croatia osiguranja .

Roko Tolić je na dužnosti generalnog direktora proveo skoro devet godina, a sada je direktor trgovine u dubrovačkoj zračnoj luci, Lukša Lukšić je “safety menager”, dok je Josip Paljetak koordinator za odnose s poslovnim korisnicima, no trenutno je još uvijek na dvogodišnjem neplaćenom dopustu koji je uzeo kako bi sudjelovao u međunarodnoj misiji u Somaliji.

Hoće li biti još kandidata “izvanka”, vidjet ćemo veoma skoro, čeka se da prođe određeni broj dana kako bi na adresu nadležnog Ministarstva stigle i molbe koje su poslane poštom. Do kraja tjedna bi se trebao saznati barem broj pristiglih zamolbi. Prema nekim kuloarskim pričama koje za temu imaju i ovaj “vrući” natječaj, u igri se, kao politički favorit spominje jedno žensko ime “s kontinenta”, no s takvom informacijom treba biti pažljiv i za potvrdu ipak pričekati otvaranje zamolbi.

Iako su raspisivanje natječaja za čelnog čovjeka dubrovačke zračne luke mnogi dočekali izgovarajući riječ – konačno!, ostaje za nadati se kako će on biti priveden kraju izborom novog direktora. Jer, ranija iskustva su nas podučila da natječaji znaju biti i poništeni, bez ikakvog obrazloženja i javnosti i prijavljenim kandidatima.

Bit će zanimljivo pratiti razvoj izbora novog direktora ove (pre)važne gospodarske tvrtke čije je poslovanje žestoko nastradalo tijekom dviju proteklih pandemijskih godina, zbog čega se uprava odlučila podići kredit od čak 8,5 milijuna eura koji ističe 2029. godine. Pred dubrovačkom zračnom lukom je izrazito zahtijevno vrijeme konsolidacije i pozicioniranja na tržištu, jer je već posve očito kako se svijet u načelu zauvijek promijenio, te kako će se one “bezbrižne” poslovne godine koje su se “kotrljale” uspješno gotovo same po sebi, teško ponoviti. U novonastalim okolnostima bi valjda trebalo birati baš najbolje među kandidatima.

Koliko će politika odigrati svoje i hoće li se na kandidatima procijeniti utjecaj pojedinih krugova čiju potporu budu imali, također će biti zanimljivo pratiti. Jer, konavoski bi HDZ, navodno, na poziciji budućeg direktora volio vidjeti “svog” Konavljanina Josipa Paljetka, dok kandidaturu Lukše Lukšića navodno podupiru aktualni direktor Luetić zbog čega se pretpostavlja, i njegova sestra Dubravka Šuica. Ime Roka Tolića se jako često, pa i u stranačkim HDZ krugovima spominje kao ime dokazano sposobnog i uspješnog direktora, no trebalo bi se baš dogoditi čudo pa da mu se prilikom izbora “zaboravi” nedavna politička kampanja u kojoj se, doduše, kao nezavisni kandidat natjecao za župana, ali sa SDP-ovom i HNS-ovom potporom.

No, tko će znat, čudni su ponekad puti politički. Uskoro će se valjda i ta trakavica oko izbora prvog čovjeka dubrovačke zračne luke privesti kraju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here