Na današnji dan prije 30 godina dogodila se jedna od najgorih pomorskih nesreća u gruškoj luci. Tragedija “Aurore”, broda koji je u ratnom vremenu povezivao Grad i Konavle, kojim su putovali ljudi i roba, poruke, skrivena pisma i fotografije, jedan je od najbolnijih trenutaka dubrovačkog Domovinskog rata.

Od 96 putnika i članova posade, u sudaru s brodom “Ilirija” smrtno je stradalo desetoro ljudi, među njima troje maloljetne djece.

Izgubljeni životi

U moru su živote izgubili: Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (jedna i pol godina), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

Pod okolnostima koje nikad nisu rasvijetljene, kad su se brodovi nalazili stotinjak metara od obale, mnogo veći trajekt “”Ilirija“ čeličnim je pramcem udario u drvenu krmu broda Aurora. 

Sraz je bio tako silovit da je Aurora potonula u samo dvije minute, a vrtlog koji je nastao povukao je u smrt deset putnika. 

Otkrivanje spomen ploče

Danas u 16:43 u Luci Dubrovnik položit će vijenci u more u sjećanje na ovu tešku pomorsku nesreću. Danas će biti otkrivena spomen ploča stradalima na zgradi Lučke uprave. Spomen ploču otkrit će gospođa Luce Popović koja je bila sudionik pomorske nesreće i predstavnica Crvenog križa 1992.

Fotografije našega sugrađanina Darka Vrbice zauvijek su zabilježile dramatične trenutke potonuća broda “Aurora”.

FOTO: Darko Vrbica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here