Transparency International objavio je godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije prema kojem se Europska unija, s prosječnim rezultatom od 66 bodova, nalazi među najboljim regijama svijeta. Zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100 s tim da 0 predstavlja jaku korupciju, dok je 100 znak iznimno male korupcije, piše Telegram.hr.

Prema izvješću Transparency International, najtransparentnije države u 2021. godini su Danska, Finska i Novi Zeland s 88 bodova, a slijedi ih Norveška s 85 bodova. Najkorumpiranije države svijeta su, prema izvješću, Južni Sudan s 11 bodova, Sirija i Somalija s 13 bodova, Venezuela s 14 bodova te Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan s po 16 bodova.

Hrvatska bez napretka

Hrvatska je na ljestvici od 180 država zauzela 63. mjesto s 47 bodova, što je identičan rezultat kao prošle i pretprošle godine. Hrvatska je 2015. imala 51 bod, a od tada konstantno pada. I dalje se nalazimo među korumpiranim državama Europske unije, od nas su lošije Bugarska, Mađarska i Rumunjska. Prosjek država članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 19 bodova. Države koje imaju indeks niži od 50 bodova smatraju se korumpiranima.

U odnosu na države u okruženju, Slovenija ima pad od 3 boda, a Srbija i Bosna i Hercegovina su bez promjena u odnosu na godinu prije. Slovenija ima 57 bodova, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39, Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova. Hrvatska je, primjerice, gora od Ruande koja je s 53 boda na 52. mjestu.

Više pročitajte ovdje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here