The Great Resignation, ili kako ga još zovu The Big Quit, trend je među zaposlenicima koji u velikom broju dobrovoljno napuštaju svoja radna mjesta kako bi pronašli svoje mjesto ‘pod suncem’.

Kako bismo saznali je li ovaj fenomen stigao i u Hrvatsku, MojPosao je proveo istraživanje na 800 posloprimaca i 26 poslodavaca, koje smo upitali jesu li u posljednjih godinu dana u većoj mjeri razmišljali o otkazu nego prije epidemije.

Loši međuljudski odnosi glavni su razlog zašto dajemo otkaz

Čak polovica ispitanika (51%) koji su u posljednjih godinu dana imali posao su u tom razdoblju dali otkaz i promijenili radnu okolinu.

Zanimljivo, tek svaka treća osoba (36%) je u trenutku davanja otkaza imala osiguran drugi posao, dok je dvije trećine ispitanih napustilo siguran posao bez da su imali „plan B“.

U istom periodu, čak 88% ispitanih poslodavaca izjavilo je kako su primijetili povećanu stopu odlazaka ispitanika.

Otkaze su u nešto većoj mjeri davali muškarci (54%) nego žene (49%).

Također, napuštanju poslodavca su skloniji ispitanici visoke stručne spreme (51%) nego one više (46%) i srednje (48%) stručne spreme te ispitanici s manje godina radnog iskustva. Naime, čak 84% onih s godinu dana radnog iskustva je u posljednjih 12 mjeseci dalo otkaz i svega 18% onih koji imaju do 10 godina radnog iskustva.

Otkaze smo najčešće davali zbog loših međuljudskih odnosa, odnosno jer smo imali osjećaj da nas tvrtka nedovoljno cijeni. Na trećem mjestu nalazi se premala plaća, iza koje slijedi loš utjecaj posla na zdravlje te nemogućnost profesionalnog napretka (usvajanja novih znanja i vještina).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here