Napustila nas je Ivanka Jemo, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika. Većinu karijere posvetila je poslovima prostornog planiranja i izrade prostorne dokumentacije za urbanu matricu Dubrovnika. Pod njenim stručnim vodstvom vršeni su i radovi sanacije crkve sv. Vlaha i Biskupske Plače.

“Kad smo vidjeli količinu oštećenja pristupili smo po prvi put izradi fotogrametrijsko-arhitektonskim snimaka koje su poslužile za ucrtavanja oštećenja, analize i izradu projektne dokumentacije. U tom smo razdoblju po prvi put došli smo do spoznaja o strukturnim oštećenjima za vrijeme potresa 1979. Ispadanje vijenaca u dva navrata, urušavanje skele uslijed orkanske bure, blokada radova zbog turističke sezone, teško i mučno osiguravanje financijski sredstava za godišnji plan obnove, prije uključenja  DPDS-a, te niz drugi manjih prepreka koje su pratile tijek obnove su zanemarive kad se sagleda konačan rezultat. Mislim da smo sve vrijeme bili pod zaštitom Parca – kazala je Ivanka Jemo o tijeku obnove crvke sv. Vlaha prilikom predstavljanja Zbornika radova “Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku“.

Jemo je prije tri godine, u veljači 2019. godine od Društva prijatelja dubrovačke starine primila medalju “Ivo de Natali” za svoj doprinos u obnovi crkve sv. Vlaha.

Napustila nas je Ivanka Jemo

“Po našem mišljenju Jemo je zaslužna da se uopće započelo s obnovom crkve, a i stručno ju je vodila”, kazali su tad iz Društva prijatelja Dubrovačke starine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here