U 80. godini života ove nas je nedjelje u 6 sati napustio don Stanko Lasić, istaknuo je jutros don Marin Lučić na misi u Katedrali.

Don Stanko, koji je 30 godina bio katedralni župnik se od Katedrale oprostio na prvu nedjelju Došašća 2019. kad je umirovljen. Malo prije umirovljena u svibnju 2019. na putovanju s krizmanicima u Rimu, doživio je moždani udar, nakon kojega se dugo oporavljao.

Dr. don Stanko Lasić rođen je u Jarama kod  Širokog Brijega 1942. godine. Pučku školu pohađao je  u rodnom mjestu, gimnaziju na Širokom Brijegu do 1957. godine, a potom u Dubrovačkom sjemeništu do 1961. Teologiju je studirao u Zadru i Splitu.  Za svećenika je zaređen 9. lipnja 1967. u Splitu.

Prvu službu  započeo je u kolovozu 1968. u Dubrovniku, kao bilježnik u Biskupskom ordinarijatu i biskupov tajnik. Kroz to vrijeme brinuo je i za župu Osojnik.

U ožujku 1971. postao je župnik u Smokvici i na toj službi proveo je gotovo dvadeset godina. Jedno vrijeme upravljao je i župom Čara.

Uz pastoralni rad u župama Smokvica i Čara studirao je moralnu teologiju na Papinskoj akademiji Alfonsiana u Rimu gdje je 1984. doktorirao.

Na Korčuli je ostao do listopada 1990. godine, a u studenom 1990. godine imenovan je katedralnim župnikom u Dubrovniku.

Uz službu na župi bio je i asistent na katedri moralne teologije u Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim  institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku. Od 2004. do 2010. godine vršio je dužnost dekana Dubrovačkog dekanata. Bio je pročelnik Vijeća za obitelj, duhovnik dubrovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, vjeroučitelj u dubrovačkoj gimnaziji.

Od 2014. godine uz katedralnu župu upravlja i župom sv. Andrija-Pile, kanonik je Stolnog kaptola od njegovog obnavljanja 2016. godine. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. godine imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije.

Zlatnu misu proslavio je u kolovozu 2017., a 50 godina svog svećeništva na poseban je način obilježio knjigom ‘Župnikovi zapisi i sjećanja’. 2017. dobio je nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije uz Dan županije, a zbog profesionalnog obavljanja svoje svećeničke dužnosti, pastoralnog i humanitarnog rada u vrijeme Domovinskog rata, nastavničkog djelovanja, promicanja građanskih i vjerskih sloboda, solidarnosti i tolerancije među ljudima te skrbi o kulturnoj baštini.

FOTO: Svečanim misnim slavljem i predstavljanjem memoara don Stanko proslavio 50 godina službe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here