Napustio nas je Miše Martinović, jedan od najvećih hrvatskih glumaca koji je svoj životni i radni vijek najviše vezao uz Dubrovnik, Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre, iako je svojim potencijalom mogao osvajati i osvojiti sve kazališne daske zemlje u kojoj je živio.

Umro je Miše Martinović, veliki domoljub i hrvatski sin, rođen 1. lipnja 1926. u Postranju u Župi dubrovačkoj.

Napustio nas je zauvijek Gospar Miše Martinović koji će nedostajati ovom Gradu, nedostajat će na način da će njegovo mjesto koje je imao u glumačkom, ali i životu svojih sugrađana, ostati zauvijek upražnjeno.

Napustio nas je veliki glumac iza kojega su, osim divne obitelji, ostale maestralno odigrane predstave i uloge.

U Dubrovniku je završio klasičnu gimnaziju 1944. – može se pročitati u Enciklopediji – a potom je bio sudionik križnoga puta. Zbog čitanja biskupskoga pastirskog pisma osuđen je 1946., amnestiran 1948. i potom zaposlen kao knjigovođa. Od 1949. sudjelovao je u predstavama Narodnoga kazališta u Dubrovniku (danas Kazalište Marina Držića), a u stalnom je angažmanu od 1950. Sezonu 1956/57. proveo je u Dramskome kazalištu »Gavella«. Kontinuirano sudjeluje u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara. Istaknuo se mnogobrojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca: bio je Držićev Maro, Bokčilo i Dundo Maroje (Dundo Maroje), Munuo i Dundo Niko (Skup), Dživo i Stanac (Novela od Stanca), Agamemnon (Hekuba) te Grižula, zatim Radamante (I. Gundulić, Prozerpina ugrabljena), Jerko (navodni autor Džanluka Antica, Jerko Škripalo), Tarto (Molière – M. Tudizić, I. Tudišević), Lukša, Niko Martinović i Jerko (I. Vojnović, Na taraci, Ekvinocij, Maškarate ispod kuplja) te Kapural Luko (V. Stulli, Kate Kapuralica). Ostale značajnije uloge: Grof Almaviva (Beaumarchais, Seviljski brijač), Aretej i Križovec (M. Krleža, Aretej, U agoniji), Frano (C. Goldoni, Kafetarija), Toant (J. W. Goethe, Ifigenija na Tauridi), Vladimir (S. Beckett, U očekivanju Godota), Ubu (A. Jarry, Kralj Ubu ili Poljaci), Tezej (Euripid, Edip na Kolonu). Režirao je nekoliko predstava, glumio na radiju i televiziji (Naše malo misto, Libar Marka Uvodića, Plemićko gnijezdo) te na filmu. Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 1990.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here