Pretpremijera dokumentarnog filma Dragana Nikolića “Od Dubrovnika do Goe” koji tematizira povezanost starih Dubrovčana s ovim gradom u Indiji, održana je večeras u Kinu Visia. Film je snimljen u produkciji HRT-a. Snimatelj je Dubrovčanin Maroje Žanetić, a montažer Prugovački.

Svečanoj premijeri prisustvovali su uz autora Dragana Nikola i snimatelja Maroja Žanetića i veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj Raj Kumar Srivastava, biskup dubrovački mon. Roko Glasnović te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Film su među prvim pogledali i festanjuli ovogodišnje Feste Teo Grbić i Toni Cvjetković.

Veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj, Raj Kumar Srivastava obratio se okupljenima. Istaknuo je da mu je čast prisustvovati pretpremijeri ovog dokumentarnog filma.

“Dokumetarac govori o povijesti, o vezama među ljudima. Impresioniralo me znanje koje iz ovog filma izvire. Hrvatska slavi 30 godina, a Indija 75 godina neovisnosti. Crkva o kojoj dokumentarac govori izgrađena je prije 480 godina. Moramo se osvrtati na prelijepu prošlost, ali i izgraditi snažnu budućnost. Mislim da je i to nešto što nam ovaj film pruža, pogledu u prošlost, kao i prošlost u budućnost. Upravo zbog toga mi se i toliko svidio”, istaknuo je veleposlanik Raj Kumari Srivastava.

Autor dokumentarnog filma “Od Dubrovnika do Goe”, Dragan Nikolić kazao je kako je i prije samog prikazivanja filma mala, ali probrana ekipa koja je na nju radila, ostvarila dvije pobjede.

“U ovom pandemijskom ludilu, ipak smo uspjeli otići u Indiju i vratiti se krajem studenog. Dokumentarac je nastao u samo dva mjeseca. Druga naša pobjeda je da sudjelujemo u službenog programu obilježavanja velike obljetnice Feste”, kazao je.

“Za mene kao autora još jedna mala pobjeda bit će ako ove 52 minute koje svjedoče o povijesti i povijesnim vezama između Dubrovnika i Goe, budu nešto što će tvoriti novu stranicu odnosa Dubrovnika i Goe, kao i Hrvatske i Indije”, poručio je Nikolić te istaknuo ulogu snimatelja Darija Žanetića.

“Ni u jednom trenutku nije dvojio hoće li se uspeti uz hrđave skale uspeti na zvonik crkve koju ćete u filmu vidjeti” kazao je i otkrio kako je film dovršen tek u subotu.

Film će po prvi put biti prikazana na HRT-u sutra, u srijedu, 2. veljače na Prvom programu, u 21:05 sati

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here