Godinu smo započeli rijetkim i lijepim otkrićem, javljaju iz Suhozidne baštine Konavala.

-Nakon Baletina, Oskorušice, Podužja i Međeđe, još jedan JANIK smo zabilježili u konavoskim brdima, ovoga puta u baštini Lušca. Unutar janika su vidljivi ostaci nekoliko stublina, zapisali su na svojoj FB stranici uz fotografije.

A što je Janik?

Velika okrugla suhozidina janik, današnjim rječnikom pčelinjak. Janik je čuvao košnice od vjetra, med od kradljivaca, a pčelinju ljubicu koja je u njemu rasla os stoke.

-U okruglom janiku pčele su se smještale u uljišta, stubline, rojnice, a kasnije i košnice. Stubline su bile okrugli, najčešće hrastovi ili murvini taci koje bi se sjekiricom izdublo. Kako su se pčele znale razrojiti u duplji trula drva, ljudi su to vidjeli kao prirodni održivi način pčelarenja. Kao poklopac bi se stavilo dasku, a kroz tak po sredini bi bio urezan križ i kroz njega smješteni drijenovi štapi. Med bi se vadio odozgo, s nožem zajedno s voskom sve do štapa. Jednako se vadio i med napravljen u uljištima od daske. U janiku su još bile rojnice, mali okrugli taci u kojima bi se započinjali novi rojevi pčela, piše na blogu Muzeja i galerija Konavala.

FOTO: Fb Suhozidna baština Konavala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here