Prošlo je više od godinu dana da je barokomora koja je postojala u dubrovačkoj općoj bolnici demontirana i odvezena, a prošle su tri godine da je Dubrovčanima bilo omogućeno liječenje u tom složenom medicinskom uređaju preko uputnica i HZZO-a. Posve je izgledno da će ubuduće za tu zdravstvenu uslugu morati plaćati u nekoj od privatnih poliklinika koje postoje u gradu.

Iz dubrovačke opće bolnice nam je stiglo obrazloženje i odgovor na naš upit zašto su građani hrvatskog juga ostali bez takve mogućnosti liječenja i hitne medicinske usluge kakvu u slučajevima incidenata pod morem, trebaju ronioci. Primarno zbog njih, gradovi na moru moraju osigurati takvu vrstu medicinske zaštite i hitne intervencije.

Vratimo se na dubrovački “slučaj”. Početkom srpnja 2018., Poliklinika OXY je dubrovačkoj bolnici, kako stoji u njihovom odgovoru, dostavila obavijest kako se barokomora nalazi u remontu te kako će ga završiti do kraja tog mjeseca.

Ali, umjesto nekoliko dana, barokomora je bila izvan funkcije tijekom “remonta” koji je potrajao skoro dvije godine, kada su se, očito, stekli uvjeti za prekid poslovne suradnje i ugovora koji je bio potpisan između dubrovačke bolnice i privatne Poliklinike OXY.

Opća bolnica Dubrovnik je, naime, sklopila ugovor o poslovnoj suradnji s tvrtkom Poliklinika za baromedicinu OXY 18. 06. 2007. godine, uz naplaćivanje najamnine poslovnog prostora (zakupnine). O kolikom je iznosu najma je bila riječ, iz bolnice nisu odgovorili.

Zanimalo nas je da li bolnica išta radi po pitanju nabavke barokomore obzirom da je Dubrovnik grad na moru i trebao bi imati takvu uslugu u bolnici, a koristi se i u drugim izlječenjima.

Iz Opće bolnice Dubrovnik stigao nam je odgovor da oni kao zdravstvena ustanova za sekundarnu zdravstvenu zaštitu nemaju s HZZO-om ugovoreno obavljanje djelatnosti hiperbarične oksigenacije, te slijedom toga da nemaju niti medicinsko specijalističko osoblje za rad navedene djelatnosti. 

-Poliklinika za baromedicinu OXY ima registriranu djelatnost hiperbarične oksigenacije, kao i liječenje koje osiguraniku plaća HZZO – pojašnjavaju.

Na stranici spomenute Poliklinike stoji popis indikacija čije se liječenje u barokomori plaća putem HZZO-a.

http://oxy.hr/hiperbaricna-oksigenacija-hbot/lijecenje-kisikom/lijecenje-primjenom-hiperbaricne-oksigenacije

O tome koliko je privatnoj tvrtki bilo “isplativo” držati barokomoru u dubrovačkoj općoj bolnici i koliko je ona bila korištena, te leži li u tome uzrok za raskid ugovora nismo uspjeli saznati, jer u bolnici tvrde da oni takvih podataka nemaju, a iz privatne OXY Poliklinike su na naše upite odgovorili šutnjom.

U svakom slučaju, sad je već posve jasno da će Dubrovčani uslugu liječenja u barokomori morati plaćati iz vlastitog špaga jer tu zdravstvenu uslugu neće moći dobiti putem HZZO-a.

Neslužbeno doznajemo da će u jednoj privatnoj dubrovačkoj poliklinici uskoro biti dostupno liječenje u barokomori, te da će za jedan “ulazak” trebati izdvojiti oko 750 kuna, s mogućnošću popusta za domaće. No, o tome, kad bude sve i službeno potvrđeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here