U protekla 24 sata zabilježeno je 170 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.088. Među njima su 154 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata oporavile su se 154 osobe, a testirano je njih 5.397, rečeno je danas na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite.

“U prošlom tjednu je bilo 710 novozaraženih, a u ovom 776, što je za 9.3 posto više. Prosječna incidencija je 50,1, najviša je u DNŽ 195, a najniža u VPŽ 4,0. Na ljestvici zemalja EU, po 14.dnevnoj incidenciji Hrvatska je na 10. mjestu od 27 zemalja, a po stopi smrtnosti koja iznosi smo 20. Imamo 3,1 posto pozitivnih.

Valja spomenuti da je jučer izdana najnovija karta ECDC-a gdje smo i dalje u narančastoj zoni i bilježimo najmanji dnevni rast od turističke konkurencije. To je iznimno važno. Razlog za zadovoljstvo i za oprez. U Hrvatsko je je preko milijun i 7 tisuća turista, to je sjajno, ali i povećani rizik. To mora biti upozorenje na pridržavanje mjera i podstrek na cijepljenje”, kazao Krunoslav Capak.

Ministar Vili Beroš kazao je kako mu je žao što imamo 4 preminula sugrađanina te istaknuo kako je riječ o necijepljenim osobama.

“Molimo vas da se cijepite, to je način da zaštitite vaše živote. Preko 81,4 posto liječnika je cijepljeno najmanje jednom dozom, zahvaljujem im se, oni tako pokazuju brigu i odgovornost za svoje pacijente, da je to slučaj sa širom populacijom mi bi već bili na putu da spriječimo širenje virusa.

Razgovaramo koji su idući koraci da se cijepe i medicinske sestre. U ovom trenutku u evaluaciji su opcije kako to postići. Razgovarali smo o tome na Znanstvenom savjetu, svi smo apostrofirali pametnu upotrebu COVID potvrda kao nešto što će poticati zdravstvenu sigurnost u zdravstvenom sustavu. Pozivam još jednom starije da se cijepe.

Spomenut ću da u mlađim skupinama ljudi uglavnom ne moraju brinuti zbog covida, ali oni mogu biti rezervoar iz kojega može virus izaći još opasniji. Pozivam sve skupa da budemo osviješteni, da sagledamo trenutak u kojem se nalazimo, da se cijepimo”, kazao je Beroš.

Ministar Davor Božinović kazao je kako će se mjere koje su sad na snazi produžiti do 15. kolovoza.

“Za dijelove Jadrana za koje su donesene strože mjere 23. srpnja one i dalje vrijede, do 15. kolovoza. Kao i mjera koja je trenutno na snazi na granicama.

Sve je više vijesti o odlukama koje donose države koje imaju visoku razinu procijepljenosti. Ako pokušamo naći logiku iza svih tih odluka, s obzirom na sve karakteristike virusa, očito se mora računati da će on dugo biti s nama, logika je da će svi oni ili najveći dio, koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli, prije ili kasnije zaraziti. S cijepljenjem se može postići jedna visoka razina zaštite za svoje zdravlje, zaštita od težih kliničkih slika. Kod ovih koji ne vjeruju ili čekaju da se zaraze, mi ne možemo znati kako će njihov organizam reagirati, ali jedan dio će završiti u bolnicama, a dio i umrijeti. To je logika globalne pandemije, ukoliko se svi ne zaštitimo, ona će trajati, virus će trajati…”, kazao je Božinović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Capak je istaknuo kako je Hrvatska bliže zelenom, nego crvenom na COVIDkarti.

“Naša trenutna incidencija je 50,1. Za Jadransku Hrvatsku je 98,5, za Zagreb 40.1, Sve osim Jadranske Hrvatske je daleko od crvenog. Incidencija nam se može širiti do 200 ako zadržimo udio testiranih ispod 4”, rekao je Capak.

“Kompleksan je način izračunavanja okvira, gdje ćemo u budućnosti biti, mi o tome odlučujemo samo, našim ponašanjem i prihvaćanjem cijepljenja. Mi odlučujemo koji je naš daljnji put”, nadodao je Beroš.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here