Događaj “Mrki vez, mantala i zdravica” obilježili su zadnji dan Dana konavoske zelene menestre, baštine i vina. Mirisi Božića se nastavljaju koncertom Dubrovačkog sinfonijskog orkestra i gosta, večeras u crkvi sv. Nikole u Čilipima s početkom u 18:00 sati.

Otvaranjem izložbe “Mrki vez, put u nepoznato” koju je otvorila pročelnica Julijana Antić Brautović započeo je sinoćnji događaj “Mrki vez, manatala i zdravica” kao dio Programa plus ovogodišnjih Mirisa Božića. Događaj, koji su zajednički organizirali Muzeji i galerije Konavala i Agroturizam Konavle, sinoć je u Čilipima okupio brojne posjetitelje. 

Podpredsjednik Agroturizma Konavle Andrejko Marinović je predstavio Konavoke koje prave mantalu i koje su okupljenima prezentirale tu starinsku deliciju. Tako se sinoć mogla kušati mantala koju su pravili OPG Šiša, OPG Bratoš, Agroturizam Kameni Dvori, Marija Zore i Luce Rešetar.

Ravnateljica Antonija Rusković je uz mrki vez istaknula i konavosku zdravicu kao vrlo stari elemenat konavoske folklorne baštine.  Tako su prošekom Nika Đivanovića napili zdravicu mladi konavoski zdravičari Lukša Prokurica i Vlaho Žpanović. U glazbenom dijelu programa su nastupili Klapa KUD-a Čilipi i najmlađi konavoski lijeričar Matija Mujo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here