Jutros je održan sastanak na temu CGO Lučino razdolje u Općini Dubrovačko primorje. Sudjelovali su direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić, načelnik Općine Nikola Knežić, te vijećnici Općinskog vijeća Pero Grošeta (DDS) te nezavisni: Petar Lončar, Ivona Svilarić, Petar Šimunović i Vlaho Mozara. Vijećnici nisu zadovoljni informacijama koje su dobili te će, kao većina u Općinskom vijeću, podnijeti zahtjev Agenciji za novim trasiranjem.

-Zaključak je da nema zaključka. Direktor Agencije za gospodarenje otpadom, Josip Bačić nam je iznio kronologiju, koju smo svi manje više već mogli vidjeti. O financijskim pokazateljima nije govorio, kazao je kako je raspisan javni natječaj te kako iz toga razloga mora šutjeti. Mi inzistiramo, ako su oni već toliko sigurni, da se izvrši novo trasiranje na mikrolokaciji i to ćemo izglasati na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća. Ako su toliko sigurni, neka naprave novo trasiranje, a ako je problem financija, naći ćemo sponzore koji će to financirati i da konačno skinemo sumnju – kazao je vijećnik DDS-a Pero Grošeta te dodao kako se pčelari, nakon izgradnje CGO-a Lučino razdolje, mogu oprostiti s ekološkim uzgojem pčela u Trnovici.

-Već ranije smo bili upoznati s ovim što nam je prezentirao gospodin Bačić. Od županije ćemo tražiti novo trasiranje, to je trebalo napraviti već 2013. kad su se pojavile prve sumnje kako trasiranje ne valja, a kako bi se vratilo povjerenje građana – rekao je Mozara.

Mozara je kazao kako sastanak nije bio otvoren za medije, na čemu su oni inzistirali, jer ravnatelju Agencije, Josipu Bačiću tijekom provedbe javne nabave nisu dozvoljeni medijski istupi.

-Vidjeli ste kako župan sada dovodi u pitanje zračnu luku kod Trebinja i izvor Omble, tamo je postoji ugroza, a ovdje je nema – istaknuo je Mozara.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje, Nikola Knežić kazao je kako su ovakvi sastanci dobri i potrebni.

-Čuli ste najavu kako će odluka oko CGO biti na Općinskom vijeću, ona će biti upućena na županiju pa i na ministarstvo, stručne službe će o tome odlučivati i vidjet ćemo što će se dalje događati. Ja uvijek zastupam stav, ukoliko ima neki znanstveni dokaz da nešto nije kako treba, da se to i ispita, međutim zasad još uvijek nemamo takav dokaz. To što su ljudi skeptični, nije znanstveni dokaz. Kroz ovih 10 godina nijedan elaborat nije pokazao da nešto ne valja, a što će vrijeme pokazati vidjet ćemo – rekao je Knežić.

Podsjetimo, Marko Giljača, županijski vijećnik predstavio je javnosti geodetski elaborat kao dokaz da vodoistražni radovi trasiranja na Lučinom razdolju nisu obavljeni u predviđenom opsegu za budući centar za gospodarenje otpadom.

Giljača je na konferenciji za novinare istaknuo je kako je zatražio i dobio elaborat mjerenja udaljenosti na lokaciji planirane izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, u kojem su računate udaljenosti između lokacije upuštanja trasera do točke na granici zahvata i planiranoj zaštitnoj ogradi.

“Ovlašteni geodet utvrdio je kako je od točke upuštanja trasera do točke na granici područja zahvata udaljenost 136 metara, dok je do točke projektirane granice zahvata 325 metara”, rekao je Marko Giljača i dodao kako su time dokazali da županijska vlast cijelo vrijeme skriva istinu da trasiranje 2013. nije napravljeno u opsegu planiranoga centra za gospodarenje otpadom.

Giljača je podsjetio kako je hidrogeološko trasiranje s puštanjem boje na lokaciji u Trnovici napravljeno 2008. te da je dokazana izravna veza podzemnih tokova s Malostonskim zaljevom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here