Nikolina, Miho,  Andrea, Maro, Romano, Hrvoje, Maris, Katarina, Marija, Dolores, Vlaho, Đuro, Šimo, Luka, Orsat, Tonći … upravo ste pročitali imena djece našeg Grada, djevojčica i dječaka, tako lijepih, tako mladih, nevinih, na početku svog života, života koji im je iznenada prekinut i nasilno oduzet. Neki od njih su imali tek dvije godine, a neki su završavali škole, dok su neki bili uspješni sportaši. Poput svojih vršnjaka i poput svih nas imali su svoje snove i nade, imali su pravo na budućnost koja im je nasilno oduzeta od strane neprijateljske, agresorske vojske. 

Najmanje što možemo napraviti u trajni spomen na njih, ali i na svu ostalu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata na području Republike Hrvatske je ustanoviti godišnje priznanje pod nazivom „Imperijal”, kao priznanje za promicanje svih onih vrednota koje su oni nosili u sebi.

Zašto „ Imperijal”?  Upravo zato što taj naziv u životu Grada i njegovih stanovnika, ali i puno šire predstavlja simbol nepokorenosti, ljubavi, žrtve, stradanja, a posebno pobjede i zajedništva. 
Slijedom navedenog Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko – neretvanske županije upućuje  javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnjeg priznanja „Imperijal” za sudjelovanje učenika u projektima zajednice u kojoj žive te time podižu njen ugled, ali i ugled same škole koju pohađaju.

Sve osnovne i srednje škole u RH mogu nominirati svoje učenice i učenike koji su se istakli svojim humanitarnim djelovanjem i nesebičnim pomaganjem drugima, a 20.studenoga 2021. na dan obilježavanja Svjetskog dana djece onima koji to najviše zaslužuju će se dodijeliti ovo priznanje. 

Svečana ceremonija dodjele priznanja „Imperijal” održati će se u Hotelu „Hilton Imperijal” u Dubrovniku s početkom u 11 sati.

Pozivaju se sve osnovne i srednje škole da dostave prijedloge za dodjelu Godišnjeg priznanja  „Imperijal” za 2021.godinu, najkasnije do 10. studenoga 2021.godine i to putem pošte na adresu Udruga Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata DNŽ, Josipa Kosora 30, 20 000 Dubrovnik ili na email dpavela@gmail.com.

U prijedlogu za dodjelu priznanja potrebno je navesti:
1.     podatke o predlagatelju (naziv i adresa škole, odgovorne osobe);
2.     osobne podatke predloženog učenika/predložene učenice i podatke o školi (ime i prezime, razred koji pohađa, naziv i adresu škole koju pohađa);
·        obrazloženje prijedloga u kojem, uz ostalo, treba navesti ispunjava li i na koji način predloženi učenik/predložena učenica gore navedene kriterije.
·        u obrazloženju prijedloga potrebno je navesti na koji način i koliko je učenik/učenica angažiran/angažirana, od čega se sastoji njegov/njezin doprinos i sl.
Priznanje će se dodijeliti u obliku umjetničkog djela, slike naslikane tehnikom ulje na platnu te posebnog priznanja u obliku plakete. Navedeno priznanje se odnosi i na samu školu iz koje nagrađeni učenici dolaze.
O dodjeli samog priznanja odlučuje Povjerenstvo.

Trajno umjetničko djelo, kao jedan dio Priznanja, izradila je dubrovačka akademska umjetnica Petra Farac, osoba sa trajnim invaliditetom.

Svrha dodjeljivanja priznanja je u: 
·        učenju o povijesti i Domovinskom ratu te održavanje trajne uspomene na njihove vršnjake, stradalu djecu, civilne stradalnike u Domovinskom ratu,
·        promociji pozitivnih uzora i modela ponašanja,
·        senzibiliziranju javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika na humanost i poticanje na zalaganje za dobrobit zajednice u kojoj žive.

Želja nam je da ovo priznanje koje će se dodjeljivati svake godine na Svjetski dan djece /20.11./ postane spomendan (živi spomenik) na stradalu djecu, njihove vršnjake, civilne stradalnike Domovinskog rata, a sve u cilju da se mladi aktivnije uključe u rad u zajednici i svojim školama te da kroz iskazivanje humanosti i pomoći pridonose izgradnji bolje, pravednije i humanije zajednice i društva u cjelini. 

 „Ja želim živjeti u miru i ljubavi”!

2008. Jelena Miloslavić, 14 godina!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here