U Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Dubrovniku danas je predstavljen Erasmus+ projekt “Pokreni posao”. Riječ je o projektu iz KA1 aktivnosti za područje strukovnog obrazovanja koji je pokrenut s ciljem razvijanja i jačanja vještina učenika za poduzetništvo, a u sklopu kojeg će 18 učenika ove škole otputovati u Irsku.

Tamo će u razdoblju od 18. lipnja do 2. srpnja obavljati projektne aktivnosti vezane uz osmišljavanje i pokretanje vlastitog posla, pod nadzorom irskih poduzetnika.

– Cilj projekta je razvijanje kompetencija učenika za poduzetništvo. Želimo jačati znanja i vještine učenika koje su potrebne da bi sutra mogli pokrenuti i voditi vlastiti posao. Uz taj cilj imamo i jačanje kompetencija komunikacije na engleskom jeziku – kazala je ravnateljica Škole Suzana Đurđević te dodala kako u okolicu Dublina odlaze učenici drugih i trećih razreda iz svih smjerova škole.

Interes učenika je bio iznimno veliki. Prijavilo se njih 32, a svi se nadaju kako će po povratku učenici znati prepoznati razlike između poduzetništva u Irskoj i poduzetništva u Hrvatskoj te dobiti neke nove, kreativne poduzetničke ideje.

– Učenici će raditi uz vodstvo mentora i poduzetnika na osmišljavanju poslovne ideje, oblikovanju ideje kroz plan, organizirat će poslovne odjele u kojima će raditi i obavljati razne aktivnosti. Kruna svega bit će prezentacija tvrtke koju osmisle. Naravno to je zamišljena tvrtka koja će funkcionirati prema irskim zakonima. Dobrobiti ovog programa za učenike učenike trećih razreda, smjer ekonomist i komercijalist su zapažanje sličnosti i razlike između poslovanja i osnivanja tvrtke u Irskoj i Hrvatskoj. Naime osnivanje tvrtke u Irskoj vodi se prema anglosaksonskom zakonom, dok je u Hrvatskoj kontinentalni tip zakonodavstva. Također, naučit će koje pogodnosti i obveze imaju mali poduzetnici u Irskoj u odnosu na hrvatske. Učenici drugih razreda steći će dobru pripremu za sljedeću školsku godinu. Učenici iz drugih smjerova, koji nemaju naglašene poduzetničke predmete u svom programu, kroz ovaj će program steći bolji uvid u poduzetništvo, kazala je Đurđević.

Učenici će biti smješteni kod irskih obitelji u mjestima Greystones, Bray i Blackrock, a dio njih će biti u predgrađu Dublina. Posjetit će brojne irske znamenitosti, a imat će priliku upoznati i irsku kulturu.

Učenici su na početku prijave sudjelovali u procjeni znanja engleskog jezika te će im osim poduzetničkog i digitalnog znanja u poduzetništvu, koje osigurava ovaj program, biti dostupni i personalizirani online tečajevi engleskog jezika tijekom više mjeseci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here