U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Dubrovačke knjižnice u suradnji s Društvom slagalica i Biskupijskom klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića s pravom javnosti, organiziraju predstavljanje knjige ”Detektiv Maxime Le Gar i ubojstvo na imanju Adley” koje će se održati u utorak, 26. listopada 2021., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati. 

Radi se o priči koja je pobijedila na Slagaličinom natječaju za najbolju priču detektivsko-kriminalističke tematike koje je Društvo raspisalo za učenike dubrovačkih srednjih škola te stripa rađenog po toj priči. Autor priče je Nikola Baraba, učenik Klasične gimnazije, a autorica stripa likovna dizajnerica i ilustratorica Sandra Sekulić. Glavna urednica je predsjednica Društva Slagalica Renata Zlatković. U predstavljanju sudjeluju i Goran Jovović, Marina Kljunak Čuikin te Mirjana Žeravica.

Iz predgovora kojeg je napisala profesorica Mirjana Žeravica:

”Natječaj za priču kriminalističke tematike što ga je objavila Slagalica – udruga koja ima tako plemenite ciljeve: afirmaciju i promicanje knjige i stripa, čitanja i stvaralaštva, posebice među mladima, imao je zanimljivu završnicu u ožujku 2020. Tada nismo znali koliko će se razmahati koronavirus i koliko će nas njegovih valova zapljusnuti. Poticala sam učenike da pišu i među rijetkima koji su se ohrabrili bio je Nikola Baraba, učenik 2. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti. Kada je u studenome 2020. stigla vijest da je priča Detektiv Maxime Le Gar i ubojstvo na imanju Adley ocijenjena najboljom i odabrana za tiskanje, Nikola je bio učenik 3. razreda. Danas je maturant koji se raduje objavljivanju stripa u koji je Sandra Sekulić (slikarska dizajnerica rođena 1993.) pretočila njegovu kratku priču, i to baš u Godini čitanja koja je, evo, na izmaku. Nikola Baraba darovit je mladić koji se vješto služi digitalnim alatima, voli nordijsku i grčku mitologiju, puno čita, voli filmove, stripove i animaciju, želio bi studirati dramaturgiju. Lapadsko je dijete koje je u osnovnoj školi proglašeno najčitačem generacije. Posebno su mu drage Ahilejeva pjesma i Kirka, dva djela Madeline Miller, suvremene američke književnice u kojima se grčka mitologija interpretira na moderan način. Nordijska mitologija Neila Gaimana privukla ga je zbog istih razloga. Zanima ga mitologija općenito pa često na You Tubeu gleda sadržaje o mitovima raznih kultura. (…) Detektiv Maxime Le Gar i ubojstvo na imanju Adley prva je objavljena priča ovoga osamnaestogodišnjaka (rođen je u Dubrovniku 15. travnja 2003.), ali vjerujem ne i posljednja. (…) Možda je nagrada na ovome književnom natječaju ključna za samopouzdanje prijeko potrebno mladim stvarateljima. Neka ovo bude početak Nikoline umjetničke slagalice”,  napisala je Žeravica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here