Danas je u novootvorenom Studentskom domu u naselju Čokolino održan Godišnji Zbor domobrana udruge Hrvatski domobran Dubrovnik. Koji su među ostalim pokrenuli inicijativu za ukidanjem Dana antifašističke borbe kao državnog praznika u RH.

-Skoro cijela 2019. godina protekla je u velikim aktivnostima glede priprave dokumentacije za postavljanje Spomen obilježja don Đuru Krečku, lapadskom župniku u predvorju Crkve Sv. Mihajla o 75 obljetnici njegove mučeničke smrti na otočiću Daksa ujesen 1944. godine. Iako je dobivena suglasnost konzervatora, dubrovačka biskupija nije dala svoje suglasje na postavljanje istog. Spomen Obilježje trebalo se otkriti u nedjelju 27.10.2019. o 75-oj obljetnici komunističkog zločina! Nažalost, potpuno završen i spreman spomenik stoji u prostorijama udruge i čeka neka ‘bolja’ vremena i/ili novog dubrovačkog biskupa!, stoji u priopćenju iz udruge Hrvatski domobran Dubrovnik.

Navode kako od Grada Dubrovnika već punu godinu i po dana nisu dobili ni kune za sufinanciranje, pa su sami financirali rad udruge.

Središnja točka Zbora domobrana bila je Inicijativa ukidanja Dana antifašističke borbe iz kalendara praznika u RH.

Umjesto dosadašnjeg državnog praznika koji se obilježava svakog 22. lipnja, predlažu da se spomenuti dan preimenuje u kategoriju ‘Spomendani u Republici Hrvatskoj’.  

U njihovom obrazloženju stoji, među ostalim, kako se 23. kolovoza obilježava se spomendan – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

-Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja, koji je u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji, među ostalim objašnjavaju iz ove udruge.

-Međutim, vrijedno je istaknuti kako je Republika Hrvatska jedina zemlja članica EU koja u dvadesetprvom stoljeću obilježava dan tzv antifašističke  borbe i to kao državni praznik, ističu Domobrani.

-Članovi udruge Hrvatski domobran Dubrovnik ovom inicijativom žele ispraviti nepravdu ‘čina pomirbe’ prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana iz 1991. godine, koji je okupivši djecu partizana i ustaša odlučno ustao protiv umjetne jugoslavenske tvorevine odlučivši ustrojiti suverenu i neovisnu domovinu svih Hrvata. Kasnijim razvojem događaja Tuđmanova ideja o nacionalnoj pomirbi je de facto produbila raskol između domoljuba i komunista, njihovim vještim prikrivanjem pod veo tzv antifašizma, objašnjava se u priopćenju, među ostalim.

-Ovom inicijativom domobrani također izražavaju svoje javno neslaganje s nedavnim obilježavanjem Dana antifašističke borbe u Brezovici, po prvi put u organizaciji Vlade RH, skup koji nas je neodoljivo podsjećao na, za Hrvate najcrnije razdoblje tzv ‘bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti’ iz bivše zlosretne države, pišu te dodaju kako će ukoliko Vlada RH ne prihvati njihov prijedlog, koristiti sve demokratske alate kako bi iz hrvatske svakodnevice uklonili govor mržnje i zatrovanost antifašista komunizmom. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here