Jutros je u organizaciji Udruge za kreativno-održivi razvoj i konkurentnost (KORAK) Dubrovniku prostorima Centra za mlade Dubrovnik održano predstavljanje projekta ‘Korak u sigurnost’.

‘Korak u sigurnost’ je projekt kojem je cilj podizanje razine svijesti o važnosti edukacije i pripreme za krizne situacije kako bi cjelokupno društvo bilo spremnije i kako bi na njih učinkovitije odgovaralo. Udruga zakreativno-održivi razvoj i konkurentnost (KORAK) Dubrovnik, koja je ujedno i prijavitelj projekta, prepoznala je nužnost osnaživanja lokalnih organizacija civilnog društva s područja Dubrovačko-neretvanske županije koje su ključne u prevladavanju kriznih situacija. Ranjive skupine najugroženije su tijekom kriza te će se ovim projektom ojačati OCD-ove za rad s njima tijekom i neposredno nakon krize, te će dobiti potrebne alate, znanja, vještine i dodatno educirane ljudske kapacitete za uspješno prevladavanje kriznih situacija kroz inovativne prakse, a povećat će se i povjerenje građana u same organizacije, odnosno civilnu zaštitu.

Predsjednik udruge KORAK Dubrovnik, Marko Žmirak, istaknuo je značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu te dodao kako smo svjedočili nizu kriznih situacija, posebice u pandemijskom razdoblju, te kako je nužno napraviti što više za sigurnost zajednice u kojoj živimo, a koja se nalazi na iznimno trusnom području. Inovativan pristup ovom problemu reflektira se i na osjećaj sigurnosti šire zajednice. Povećat će se razina kvalitete upravljanja kriznim situacijama, a civilni će sektor dobiti jasne upute na koji način postupati i voditi brigu o građanima nakon krize.

Voditelj projekta‘Korak u sigurnost’ Boris Gluhanje dodao kako će se u sklopu projekta kroz dvanaest mjeseci provoditi istraživanje među građanima, organiziranje edukacija na teme kriznog volontiranja i komuniciranja, organiziranje dvije simulacije krize u suradnji sa žurnim službama te organizacijama civilnog društva i civilne zaštite, izrada priručnika o ponašanju za vrijeme potresa te izrada aplikacije za potrebe GDCK Dubrovnik koja će omogućiti učinkovitije raspolaganje materijalnim i ljudskim resursima za vrijeme i nakon krize.

Partneri projekta ‘Korak u sigurnost’ su Udruga Erasmus Student Network (ESN)Dubrovnik,Udruga Centar za karijere mladih (CKM)Dubrovnik, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, Ekološko ronilački klub Ragusa i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, a predstavljanju su nazočili i drugi predstavnici udruga civilnog društva kao i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica UO za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i zamjenik pročelnika UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 498.062,22 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 423.352,88 kn i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu 74.709,33 kn. Udruga KORAK Dubrovnik osnovana je 2018. godine od strane nekoliko entuzijasta okupljenih oko ideja koje počivaju na ekologiji, zaštiti okoliša, održivom razvoju i društvenom poduzetništvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here