Kako stvari stoje, čini se da su hrvatski ugostitelji jedna od najugroženijih, ma reklo bi se, socijalnih kategorija društva. Toliko se osjećaju ugroženima da pojedinci predlažu zatvaranje hipermarketa u turističkim mjestima u 18 sati, a nedjeljom sasvim. Žale se kako jeftinije namirnice koje se mogu nabaviti po marketima nego pojesti u restoranima, zapravo oštećuju proračun RH. I s njime se složio ekonomist Ivan Lovrinović koji je i više od ugostitelja izazvao ljutnju brojnih komentatora putem društvenih mreža.

PISMO JEDNOG UGOSTITELJA

Molim Vas da Vi kao ekonomista pojasnite situaciju u turizmu sa otvorenim dućanima u prvom redu do mora u turističkim mjestima kao što: Lidl, Spar, Kaufland, Plodine, Tomy, Konzum i drugi. Utjecaj tih hipermarketa na bruto prihod od turizma i njihovo radno vrijeme koje uništava kompletno ugostiteljstvo.

PRIMJER 1 .Jedno pečeno pile košta cca 30 kn, dvije pive 16 kn, 3 rajčice 5 kn, četvrtina kruha 2 kn što skupa iznosi 53 kune. Država od toga putem PDV-a dobije oko 13 kuna. Da je taj isti gost to isto konzumirao u restoranu platio bi 250 kn, a iznos PDV-a bio bi veći od kompletnog računa u hipermarketu. Dakle, hipermarketi uništavaju i ugostitelje i državni proračun. Moj prijedlog: ograničiti radno vrijeme marketa do max 18 sati i nedjelja zatvorena.

Što biste Vi predložili? – pita ugostitelj.

Ugledni ekonomist odgovara:

Predložio bih isto kao i Vi, jer su to turistički osviještene zemlje davno regulirale na način da svako može raditi, a ne da marketi uništavaju ugostitelje i tako smanjuju prihode proračuna. Mnogi će reći da je ova cijena kod ugostitelja visoka, ali ima i konkurencije koja će nuditi jeftinije. No, suština je da trgovački lanci ovako uništavaju ugostitelje. Pored toga, postojeće stanje potiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoliša koje je sve veći trošak o kojem skoro nitko ne govori. Hipermarketi strahovito potiču uvoz i tako se kroz naš turizam prodaje dominantno strana roba. Naši seljaci zbog toga propadaju. Uz sve to HNB precijenjenim tečajem kune zadaje još dodatni udarac jer ruši konkurentnost i smanjuje prihode svima koji od toga žive. Od postojećeg modela turizma svi imaju više koristi od nas u Hrvatskoj. Uz sve rečeno, strani trgovački lanci prehranom nisu u proteklih 15 godina uplatiti u državni proračun niti kune poreza na dobit jer stalno iskazuju gubitak!!!Vjerojatno će neki čitatelji reći da je ovaj ugostitelj skup, no on traži ograničavanje radnog vremena do – 8 sati. No, važnija je informacija da je stranih turista oko 80%. Sve je okrenuto naopako i PH se čvrsto i aktivno zalaže za promjenu politike u turizmu.

foto: ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here