Predstavljanje najnovijeg izdanja Umjetničke galerije Dubrovnik, monografije slikarice Dubravke Lošić održat će se u petak, 29. travnja u 18 sati na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik.

Rad na monografiji počeo je 2016. godine.

To je bilo istraživanje vlastitoga rada, više od 2000 fotografija. Vraćala sam se u prošlost, što sam stvarno mislila da neću nikada. Sam rad na knjizi shvatila sam kao izazov koji je postao svojevrsni užitak, istaknula je Dubravka Lošić.

Knjiga uključuje iscrpnu stručnu analizu opusa Dubravke Lošić od samih početaka i prvih izložbi 1983. godine do najnovijih djela. Obrađeni su mnogobrojni ciklusi umjetnice prepoznatljive po originalnosti, uz pojašnjenja u kontekstu zbivanja na aktualnoj svjetskoj i domaćoj likovnoj sceni. Monografija, također, uključuje detaljan životopis slikarice, popis samostalnih i najvažnijih skupnih izložbi u zemlji i svijetu, kompletan popis djela ostvarenih u području scenografije, kostimografije i interijera te opsežnu bibliografiju i literaturu.

Kapitalno dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku od 480 stranica, bogato je ilustrirano s više od 500 fotografija čiji je autor zagrebački umjetnički fotograf Damir Fabijanić uz još niz fotografskih imena poput Veronice Arevalo, Damila Kalogjere, Mile Kovača, Željka Šoletića, Nine Šolića i Željka Tutnjevića.

Autor je grafičkog dizajna Dominic Horn. Fotografije su pripremljene za tisak u fotostudiju Iće i piće. Redaktorice su Dunja Pavlović i Dubravka Lošić, a lektorica je i korektorica Dunja Pavlović.  Graham McMaster preveo je monografiju na engleski jezik, a suradnik je za engleski jezik Davor Lilić. Monografija, koja izlazi u ekskluzivnom izdanju od 500 primjeraka, tiskana je u tiskari Printera Grupe iz Zagreba.

Monografiju predstavljaju, u ime nakladnika, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina, autorica teksta monografije, zagrebačka povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat i, Dubravka Lošić, koja je ujedno i urednica izdanja. Knjiga je objavljena uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Dubravka Lošić rođena je u Dubrovniku gdje živi i radi kao samostalna umjetnica. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Apsolventica je povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2015. pokrenula je manifestaciju Susret u depou koju organizira u svom ateljeu u Gružu, a ovi Susreti u međuvremenu su postali jedna od nezaobilaznih i nezaboravnih atrakcija na kulturnoj sceni Grada Dubrovnika.  

                                         

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here