UR Institut ponosno najavljuje svoju prvu virtualnu izložbu i poziva vas na otvorenje izložbe 21. siječnja u 20 sati!

Nakon dubrovačkog gostovanja Margherite Pevere u kolovozu 2021. sa svojim djelom “WOMBS“, svi koji su propustili posjetiti izložbu imat će priliku virtualno je pogledati od 21. do 31.1.2022.!

Očekuje vas također virtualno druženje i vodstvo umjetnice kroz postav putem platforme Mozilla Hubs, kojem se možete pridružiti i sudjelovati.Link ćete moći pronaći na stranici https://dubrovnikpostmodern.art/ u trenutku otvorenja 21. siječnja u 20 sati.

Iz perspektive ljudskih i neljudskih tijela, stanica i molekula “WOMBS” istražuje narativ hormonske kontracepcije i terapije. Poznato je da hormonski kontraceptivi moduliraju ljudske spolne organe kako bi spriječili trudnoću. Ipak, postoji slabo istraženo područje njihova djelovanja na neljudska tijela u okolišu – iste molekule mogu pokrenuti endokrini sustav drugih organizama, mijenjajući njihova tijela i ponašanje.

Izložba “WOMBS” postavlja pitanje kako bi kontracepcijsko sredstvo na bazi progestina koje umjetnica uzima moglo povezati njeno tijelo s drugim neljudskim tijelom. “WOMBS” potiče kritičko preispitivanje pogleda na kontracepciju kao isključivo ljudskog iskustva.

Autorica izložbe je Margherita Pevere. Fascinirana visceralnošću biološke materije, Margherita Pevere je umjetnica i istraživačica čiji se jedinstveni i prepoznatljivi potpis ističe na suvremenoj umjetničkoj i znanstvenoj sceni.

Bakterije, životinje i biljke njeni su saveznici u istraživanju teme ekološke kompleksnosti, kojoj pristupa kroz sofisticiranu tjelesnu estetiku. Nastale i u studiju i biološkim laboratorijima, njezine instalacije i performansi su himere u kojima se isprepliću poetika i kontroverza, kritika i žudnja.

Trenutno završava doktorski studij na Aalto sveučilištu u Finskoj na temu BioArt i queer teorije. Zajedno s Marcom Donnarummom te Andreom Familari, Pevere je suosnivačica umjetničkog udruženja Fronte Vacuo.

Rad je koproduciran od strane EMAP – European Media Art Platform i KONTEJNER- biro suvremene umjetničke prakse, uz suradnju s UR institutom, i podršku Europske unije kroz program Kreativna Europa. Rad je dio doktorata Margherite Pevere usmjerenog praktičnom radu i umjetničkom istraživanju kojeg realizira na Sveučilištu Aalto, Školi za umjetnost, dizajn i arhitekturu uz financijsku podršku Kone Foundation.

Dubrovnik Postmodern izložbeni program UR Instituta bavi se postmodernom novomedijskom umjetnošću vezanom uz znanost, tehnologiju i ekologiju. Projekt je financiran u sklopu poziva UP.02.1.1.14 Umjetnost i kultura online bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 462.378,36 kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Univerzalnog istraživačkog instituta UR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here