Svaka obitelj ima neke svoje “rituale” u blagdanskom vremenu, netko stavlja veći naglasak na čišćenje i ukrašavanje svog doma, netko na hranu i piće, a sve bi to ipak trebalo biti u drugom planu, jer ono što je najvažnije je ono ispunjenje koje donosi – zajedništvo.

Dubrovačka umjetnica Iris Lobaš Kukavičić upravo to naglašava kao najbitnije u ovim danima u kojima slavimo Kristovo uskrsnuće.

-Korizmeno vrijeme nas kroz različite načine odricanja priprema za najveći katolički blagdan, Uskrs. Zapravo je to vrijeme koje potvrđuje da svačiji osobni križ vodi ka nekom višem cilju, njegovo nas prihvaćanje oblikuje i  jednim dijelom približava Nebu i svjetlu uskrslog gospodina. Zato je uskrsno jutro tako posebno i svečano – kaže umjetnica koja ne krije važnost vjere u svom životu.

Iris dodaje kako u njihovoj obitelji nema “robovanja” nekoj posebnoj tradiciji, te kako zapravo nastoje biti opušteni i uživati u tom osjećaju ljepote i ispunjenja koje sa sobom donosi vrijeme koje provode zajedno.

Nemamo neku posebnu obiteljsku tradiciju, zapravo smo vrlo opušteni i nastojimo uživati u vremenu koje provodimo zajedno, kaže Iris.

“Glavna riječ” u kući se ipak prepušta kćeri Marini.

-Naša kćer se jako raduje bojanju jaja i vremenu koje provodimo zajedno u svim kreativnim pripremama za dekoraciju našeg obiteljskog okruženja. Uživamo u istraživanju novih mogućnosti u kreiranju uskrsnih ukrasa. Marina je izrazito kreativna tako da je ona glavna u aranžiranju naših ukrasa koje skupljamo još otkad je ona bila jako mala – priča Iris.

U Marininoj košarici se nađe i hrana za blagoslov koja se nosi u crkvu na blagoslov, a nakon mise i druženja s prijateljima okupljamo se na obiteljskom objedu u kojem posebno uživamo – dodaje Iris.

Ljepota i sreća su u jednostavnim stvarima i iskrenom i ispunjenom uživanju u zajedništvu, što i jest sama bit ovakvih blagdana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here