Bi li joj itko tko je poznaje povjerovao da će ovaj Uskrs u njenom domu proći bez “hrpe” predivnih rukotvorina koje stvaraju poseban blagdanski ugođaj i u duhu onih koji ih samo promatraju?

Nitko, pa se tome danas kada smo se čule tome slatko nasmijala i sama Jelica Kmetović Hercigonja.

-Rekla sam sama sebi kako ću za ovaj Uskrs “mirovati” ili ću napraviti tek nešto simbolično, ali … – ispričala nam je odmah na početku razgovora.

Ili Jelica preslabo poznaje sebe ili je mi poznajemo predobro. Jer, blagdansko vrijeme budi u njoj izražajnu kreativnost, što je dokazala bezbroj puta dosad i u Božićno i u Uskrsno vrijeme. Pa, zašto bi ovaj Uskrs bio drukčiji?

Zečevi koji plešu, zečevi u zagrljaju ili s mrkvicom, jaja, ovčice, pilići, prigodni pjati, ukrasi, pregršt cvijeća, rascvjetane grane… gdje god pogled padne u Jeličinom skladnom domu na Pločama, može se zaustaviti izazivajući onaj oduševljeni grleni uzdah oduševljenja.

Jelica možda i krene sa željom da napravi tek nešto simbolično čime će u svom domu napraviti blagdanski ugođaj, ali ono što je ponese je misao na sve njene prijatelje koje voli razveseliti za blagdane.

Za Božić to su njeni savršeni anđeli, za Uskrs zečevi i pilići, jaja koji uredno zamotani u celofan i zavezani s fjočicom pripremljeni čekaju da donesu ljepotu i zahvalnost na svojoj novoj adresi.

Jelici su blagdani darivanje i pažnja prema dragim ljudima za koje izdvoji svoje vrijeme i trud. Time njeni darovi prestaju biti tek neka formalnost i postaju ono što bi zapravo i trebali biti – pokazatelj da joj u životu značiš. U okusu njenih anđela, zečeva ili pilića slatki je okus prijateljstva. I to je ono što je nosi i to je ono zbog čega će njen dom u blagdansko doba uvijek izgledati kao radionica “bake Božićnjak” ili “mame Zečice”.

O, Bože, pa kad sve to stigne – zapitat će se svatko onaj kome uvijek nedostaje vremena za ono još nešto.

Iskreno, pojma nemam. Ali mogu samo zamislit što bi tek bilo da i njoj dan ne traje svega 24 sata?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here