6. travnja 1667. godine Dubrovnik i okolicu pogodio je razoran potres, najjači i sa strašnim posljedicama u cijeloj dubrovačkoj povijesti.  Velika je trešanja probudila puk oko 8 sati ujutro i Grad sravnila sa zemljom. No to nije bilo najgore što se Gradu dogodilo – uslijedio je niz manjih potresa, dugotrajni požari, eksplozije, a kasnije i namjerni palež i pljačka onoga što je ostalo. Nastradali su mnogi stanovnici, a nakon dugog razdoblja oporavka, započela je jedna od najvećih obnova Grada ikad.

Povijesničari su zabilježili da su se golema kamenja kotrljala niz Srđ i rušila sve pred sobom, Grad se zanjihao nekoliko puta i počeo urušavati velikom brzinom. Zapisi dubrovačke povijesti opisuju kako se more iz porta nekoliko puta povlačilo i vraćalo i o obalu razbijalo brodove, a prašina je bila toliko gusta da se nebo zamračilo, što je trajalo danima.

Presušili su brojni izvori, svugdje su se vidjele velike pukotine u zemlji, a uza sve to vjetar je tako snažno puhao da je potpirivao požare iz ognjišta. Vatra je gutala sve pred sobom dvadeset dana, a čak i dulje od toga pronalazili su tijela nastradalih pod ruševinama i slušali jauke i zapomaganje onih koji su još bili živi pod njima.

Nastradalo je više od 3 tisuće ljudi, a pljačkaši su odnijeli neprocjenjiva blaga koja su se u tom trenutku zatekla u gradu, nakon više stoljeća prikupljanja. Dubrovčani koji su ostali u Gradu i oni do kojih je stigla strašna vijest pokrenuli su obnovu, spašavanje i izgradnju Grada, i solidarnošću spasili i ponovno Grad osovili na noge.

Kako je izgledao Dubrovnik prije i na dan potresa možete pogledati u animaciji koju je napravio Stipan Ujdur, umirovljenik iz Ploča.

Umirovljenik iz Opuzena nakon dvije godina rada objavio 3D animaciju renesansnog Dubrovnika

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here