6. travnja 2022. g. obilježava se 355. obljetnica Velike trešnje, razornog potresa koji je promijenio lice Dubrovnika.

Tim povodom će se u Kneževu dvoru, s početkom u 19 sati, održati prigodan program humanitarnog karaktera, a ujedno će po prvi put izvan Beterine, biti promovirana knjiga Vedrana Mezeia, “Treći ključ”, koja se bavi licima i događajima povezanima uz Veliku dubrovačku trešnju.

Dr. sc. Ana Prohaska Vlahinić održat će stručno predavanje o velikom dubrovačkom potresu iz 1667. g. koje će biti popraćeno prigodnom video animacijom.

Za glazbu uživo tijekom predstavljanja knjige pobrinut će se duo Lingua Franca, a u neformalnom dijelu programa predviđena je kušnja vina vinarije Zoro.

Ivona Perak, vlasnica obrta „Basta mi“, izložit će svoje ručno rađene suvenire; uskršnja jaja ukrašena pčelinjim voskom.

Sav prihod od ove manifestacije bit će namijenjen Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Dva skalina“.

Voditeljica programa je Suzi Sokol, a važno je napomenuti da je ulaz slobodan te da se nije potrebno prethodno najavljivati.  

Posjetitelji će na predavanju moći saznati brojne zanimljivosti vezene uz najtragičniji dan našeg Grada, ali ono što me najviše veseli jest humanitarni karakter ovog događaja. Nadam se da ćemo na taj način barem malo pomoći udruzi Dva skalina i dodatno skrenuti pažnju na izazove s kojima se susreću njihovi članovi. Inače, slična ideja je trebala biti ostvarena još pred Božić  2020. g. u Kazalištu Marina Držića, ali nas je u tome spriječila pandemija i mjere koje su tada bile na snazi. S obzirom da je 6. travnja obljetnica Velike trešnje, činilo mi se zgodnim da događaj organiziramo tim povodom, a Knežev dvor se nametnuo kao savršeno mjesto za takvu prigodu. Iako smo do sada kroz dvije godine imali čak pet promocija knjige „Treći ključ“, tri hrvatskog i dvije engleskog izdanja, sve su održale na taraci ruševnog ljetnikovca Bettera u Mlinima, pa je ovo zapravo prva promocija romana u Gradu – istaknuo je autor romana, Vedran Mezei.

Zahvalio je organizatorima i sponzorima koji su omogućili da se „Velika trešnja u Dvoru“ sprovede u djelo, a to su: Dubrovački muzeji, udruga Dva skalina, izdavačka kuća Ibis grafika, vinarija Zoro i obrt „Basta mi“.

-Također, koristim priliku pozvati sve naše sugrađane da nam se pridruže 6. travnja u Kneževom dvoru i svojim dolaskom podrže  rad udruge Dva skalina – zaključio je Mezei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here