Danas je u Dubrovniku po prvi put organizirano cijepljenje po javnom pozivnu, odnosno bez prethodne najave. U sportskoj dvorani u Gospinom polju mogli su cijepiti svih koji su htjeli, a jedno što su trebali sa sobom donijeti je zdravstvena iskaznica. Sudeći po prizorima koje smo zatekli veliki broj naših sugrađana odazvao se pozivu. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić kazao je da je oko 43 posto odrasle populacije u našoj županiji primilo prvu dozu cjepiva, dok je oko 36 posto sugrađana u potpunosti cijepljeno.

Cijepljenje koje je za počelo u 15 sati danas su obišli župan Nikola Dobroslavić, načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, ravnatelj Doma zdravlja Zdravko Bazdan te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

“Danas je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji započelo cijepljenje bez najave. Radi se o još jednom iskoraku k što širem procijepljenju šireg pučanstva. Zahvaljujem našim zdravstvenim djelatnicima, Zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja i ostalima koji i na ovaj način iskazuju potporu cijepljenju. Iznimno je bitno cijepiti se, to je jedini prvi način zaštite od pandemije”, kazao je župan Dobroslavić te dodao da smo u proteklim dana bili svjedoci neodgovornog ponašanje pojedenih sugrađana.

“Zbog toga smo imali određeni porast broja zaraženih. To je apsolutno neprihvatljivo. Poziv sve da se pridržavaju mjera, da štite sebe i druge te da se cijepe jer je to jedini način da zaštitimo zdravlje svih oko nas, a omogućit ćemo gospodarstvu da funkcionira kao i pripremu turističke sezone koja nam itekako treba. Ne možemo ponoviti prošlogodišnji pad turizma koji bez pomoći države ne bi preživjeli. Imamo rješenje, koristimo ga!”, zaključio je Dobroslavić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Lakić kazao je kako je na našem području utrošeno oko 80 tisuća doza cjepiva.

“Oko 43 posto odrasle populacije cijepljeno je jednom dozom, a potpuno je cijepljenje 36 posto odrasle populacije. I ovim cijepljenjem bez najave povećavamo dostupnost cijepljenja našim građanima. Smatramo da smo napravili jako puno i da se svi koji to žele mogu cijepiti na vrlo jednostavan način”, kazao je Lakić te dodao da će s obzirom na današnji odaziv vjerovano biti organizirano još ovakvih javnih poziva.

“Na raspolaganju nam je dovoljan broj cjepiva, imamo dovoljno za sve koji se danas odazovu”, istaknuo je Lakić.

“Nismo znali s čime ćemo se danas susreti, koliko će biti odaziv, ali vidimo da je odaziv dosta dobar što nam je drago. Predvidjeli smo da će se cijepljenje odviti do 18 sati, no ako bude bilo potrebe cijepit ćemo i do 20 sati. Dok god bude ljudi, mi ćemo cijepiti”, kazao je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik te dodao kako su svim dosadašnjim cijepljenim sudjelovali liječnici obiteljske medicine, kao i liječnici Zavoda za javno zdravstvo.

“Sudjelovali su i liječnici iz Marin Meda i Poliklinike Glavić, kao i liječnici OB Dubrovnik. Na ovom punktu smo do sada procijepili oko 26 tisuća ljudi, što mislim da je za područje Doma zdravlja Dubrovnik, od Janjine do Vitaljine, dosta dobra procijepljenost”, kazao je Bazdan te dodao da su cijepljeni svi koji su se dosad prijavili.

“Danas smo očekivali od 200 do 300 ljudi. Po mojoj procijeni ovdje imamo nekih 500 osoba. Vjerujem da su svi oni došli u 15 sati i da će se uskoro red početi prorjeđivati”, zaključio je Bazdan.

Na današnjem obilasku sudjelovao je i načelnik stožera civilne zaštite Joško Cebalo, koji je iskoristio priliku i cijepio se.

“S obzirom na to da sam prebolio covid, temeljem preporuke liječnika nakon protekla određenog vremena danas sam iskoristio priliku i cijepio se. Želim zahvaliti Domu zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo, svim liječnicima i medicinskim sestrama, koji su u proteklom razdoblju nositelji procesa cijepljenja. Veseli me vidjeti veliki broji osoba koji se odazvao javnom pozivu. Ovakva akcija danas se odvija i u Metkoviću. S obzirom na odaziv, ponovno ćemo organizirati ovakve akcije”, kazao je Cebalo te dodao kako nema informacija o mogućem cijepljenju turista o čemu je govorio ministar Beroš.

Osvrnuo se Cebalo i na svadbu u Metkoviću.

“U proteklih nekoliko dana najveći broj novooboljelih u našoj županiji dolazi iz doline Neretve. Veliki broj tih osobe je povezan sa svadbom koja se odvijala. Ponovno apeliramo na sve naše sugrađane i kao i organizatore da se pridržavaju svih odluka nacionalnog stožera. Možemo organizirati svadbene svečanosti, ali uz strogo podržavanje mjera”, zaključio je Cebalo te dodao kako je zadovoljna procijepljenošću, ali da možemo i moramo više.

“To je jedini način za očuvanje zdravlja, nas i naših najmilijih ali i očuvanje gospodarstva”, poručio je Cebalo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here