Već osam godina Ksenia Ćustović Dubrovnik naziva svojim domom. Porijeklom Ukrajinka, u ovom našem kutku svijeta, pronašla je ljubav i osnovala obitelj. Na društvenim mrežama za oko su nam zapeli njeni pleteni božićni ukrasi. Otkrila nam je kako je došlo na ideju izrade ovakvih ukrasa, gdje pronalazi inspiraciju te koliko joj je vremena i strpljenja potrebno kako bi klupka vune i konca pretvorila u prekrasne ukrase.


Ljubav prema pletenju naslijedila je od majke, koja ju je i naučila vještini pletenja s dvije igle. Isprva je plela kape i šalove, kao
svi koji se uče ovoj vještini. Uz pletenje, kao svoju veliku ljubav ističe i izradu goblena.

Na ideju izrade pletenih božićnih ukrasa potaknuo ju je razgovor s prijateljicom.

– Pomislile smo da bi se ljudima mogli svidjeti ovakvi ukrasi pa sam se odlučila okušati u tome.

Inspiraciju za svoje rukotvorine, pronalazi na društvenim mrežama poput Instagrama i Pinteresta.

– Mnoštvo fotografija koje se na tim mrežama nalaze, pomažu mi potaknuti maštu. Preko društvenih mreža pratim i brojne Ruskinje i Ukrajinke koje rade nevjerojatnije ukrase i igračke, u koje se često na prvi pogled zaljubim.


Izrađujete razne ukrase – medvjediće, anđele, „klasične“ kuglice. Koji su vam motivi najdraži za izradu?

– Stvarno mi nije bitno što pletem, jer volim proces izrade. To je moja meditacija, u kojoj uživam.

O samoj veličini ukrasa ovisi i koliko je vremena potrebno da bi se on završio, pojašnjava Ksenija.

– Vrijeme je ono što mi uvijek manjka. Imam dvoje djece pa se svom hobiju se mogu posvetiti tek kad oni zaspu. Tad sam najmirnija i tad počinje vrijeme za moju dušu. Znam provesti i po tri, četiri sata u jednoj pozi, bez da to primijetim. Kuglicu za bor mogu isplesti za dva sata, no potrebna su i do dva dana kako bi se osušilo lijepilo koje omogućuje da kuglica zadrži svoj oblik. Potrebno je i mnogo strpljenja, pogotovo ako mi se na samom početku dogodi greška, a to shvatite pri kraju, pa onda moram krenuti ispočetka, ali s obzirom na to da uživam u ovome, ni to mi nije teško.

Ovisno o motivu, koristi i Ksenia koristi različite materijale. Dok za dio ukrasa koristi vunu, anđele i kuglice izrađuje od pamučnog konca.

Osim pletenih ukrasa, Ksenia izrađuje i slike na drvu, s prigodnim božićnim motivima.

– Volim i crtati, pa onda rasporedim vrijeme da se mogu baviti i jednim i drugim. Ruke me strašno „svrbe“, da radim sve. Volim crtati razne motive, od prirode do životinja, a kako smo u blagdanskom vremenu ovoga puta odlučila sam se za prigodne motive. Pri izradi slika koristim akrilnu boju, a sam proces izrade je naravno puno brži od pletenja.

Iako se ovoga puta bazirala na božićne motive i ukrase, Ksenia izrađuje i pletene igračke od hipoalergene plišane vune.

– Sretna sam što mogu raditi ono što volim i što svojim radom mogu usrećiti druge. U svaki svoj rad unosim puno ljubavi, strpljenja i rada tijekom noćnih sati. Najljepši osjećaj mi pružaju dječica koja se vole igrati s igračkama koje sam izradila. To mi je ujedno i najveći kompliment. Drago mi je što su moji radovi razlog nečijeg osmijeha. Imam još puno ideja i tehnika koje bi voljela isprobati, nadam se da uskoro pronaći vremena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here