U zemlje EU-a od 24. veljače, pa i u Hrvatsku, stiže sve više ukrajinskih izbjeglica, a prema podacima Civilne zaštite, zasad ih je u našoj zemlji malo više od 9000. Vlada je zato jučer donijela odluku o financiranju privatnog smještaja odnosno o najamnini i podmirenju troškova vlasnicima stanova i kuća do 3600 kuna mjesečno, navodi Jutarnji list.

Naime, plaćat će im se 50 kuna po danu za samca, za više osoba 40 za jednog člana, 30 za drugog, 20 za trećeg i 10 četvrtog i svakog idućeg člana. Stambena jedinica mora imati najmanje 30 četvornih metara za samca i po 5 m2 za svakog idućeg člana.

Ugovore o najmu vlasnici stanova i kuća potpisivat će s Ministarstvom unutarnjih poslova odnosno ravnateljstvom Civilne zaštite na 6 mjeseci, a najdulje do godinu dana. Na mrežnim stranicama Civilne zaštite ovih će se dana objaviti javni pozivi vlasnicima kuća i stanova koji su ih voljni ustupiti izbjeglima iz Ukrajine. Naime, ističe se da je puno bolji individualni od zajedničkog smještaja sve dok je to moguće, zato se nastoji stimulirati najam.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da se užurbano radi i na ubrzavanju integracije ukrajinskih izbjeglica, a to uz smještaj podrazumijeva i njihovo uključivanje u obrazovanje, pa i zapošljavanje.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here