Iako se, obzirom na nedavnu najavu kako će Grad trebati obeštetiti agencije s milijunskim iznosima zbog zaustavljanja autobusa na Pilama, moglo očekivati kako će se današnje priopćenje gradskog vijećnika, bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića odnositi na tu problematiku, ništa od toga. Gradski vijećnik opet je u računicama, milijunima, novcu kojega u Dubrovniku ne nedostaje, prema njegovim riječima. Pa je tako prvo dobro iskritizirao jednu od točaka dnevnog reda koja se odnosi na stanogradnju i mlade, da bi potom rekao kako će je ipak podržati. Pročitajte priopćenje i uvjerite se sami:

“Pompozno najavljen kao inovativan model koji će riješiti pitanje stanovanja mladih dubrovačkih obitelji po kojem će obitelji kupovati stanove za 1350 eura po metru četvornome nije se realizirao. Stotine najava i obećanja postala su tek puka tlapnja.

Na narednoj sjednici gradskoga vijeća odlučiti ćemo o najmu 43 stana u Mokošici koje je grad kupio od Ministarstva branitelja, a koje su trebali dobiti hrvatski branitelji, invalidi Domovinskoga rata. Grad je 43 stana platio 38 milijuna kuna, a kada se računaju kamate za uzeti kredit, kupljeno zemljište i izgrađenu  infrastrukturu , ukupno izdvojen novac za 43 stana iznosi nešto manje od 50 milijuna kuna ili oko 1.1 milijun po svakome stanu. S obzirom na veličinu stanova, cijena četvornoga metra od skoro 3 000 eura, je previsoka za lokaciju Mokošice.  

U narednih deset godina  rata kredita za kupljene stanove je četiri milijuna kuna godišnje. Svaki kupljeni stan građani će deset godina plaćati  8 000 kuna mjesečno ili sto tisuća kuna godišnje.

Obitelji će dobiti nenamješteni stan, najam će plaćati oko 1 500 kuna mjesečno, dok će razliku od 6 500 kuna plaćati građani Dubrovnika. Za useliti potrebno je uložiti oko sto tisuća kuna u stan koji se ne može kupiti.

Bez obzira na neracionalni pristup, podržati ću odluku o najmu stanova kako bi mlade obitelji uselili u već gotove stanove, a grad dobio vjerodostojnu anketu o broju potrebnih stanova. Predlažem da se podaci o primanjima u zadnjoj godini, promijene u novčana primanja u 2019. godini.  S obzirom na pandemiju korone i potpuni poremećaj na tržištu rada i plaća koje su nastale u Dubrovniku, protekle dvije godine, dobili bismo nerealnu sliku i potpuno poremetili pravednu listu prvenstva. Isključili bi  mlade koji su zadnju  godinu imali redovite plaće, radile u sektorima koji su vitalni i od javnoga interesa, kao zdravstveni djelatnici, javni službenici, policajci, profesori, odgojitelji, a privilegirali obitelji koji su zbog pandemije ostali bez redovitih primanja, rade na crno ili dio plaća  primaju na ruke. Umjesto primanja u zadnjoj godini bolje je uvesti kriterij primanja u 2019. godini, kada su radni uvjeti bili podjednaki. Kako je za prijavu na natječaj potrebno najmanje sedam godina stalnoga prebivališta na području grada, primanja  iz 2019. godine znatno su objektivniji kriterij, a korektivni faktor mogu biti i  primanja u zadnjoj godini.

Gradsko vijeće grada Dubrovnika, pred šest godina odbilo je usvojiti cjelovitu strategiju upravljanja stanovima u gradskome vlasništvu, te prijedloge za rješavanje problema stanovanja osoba i obitelji bez vlastite nekretnine. U proteklih pet godina, osim kupovina braniteljskih stanova, nijedan zatečeni projekt stanogradnje nije pokrenut sa mjesta. Solitudo, Vodovod, Vrtlar, Nuncijata čekaju bolja vremena. Grad se nije uključio u projekte APNa koji sufinancira  30 % rate kredita svima kupcima prve nekretnine, niti je prijavio ijedan projekt za nove POS stanove. U vremenu obilja, prepunoga proračuna, te uzetih 350 milijuna kuna kredita, nije bilo znanja kako iskoristiti postojeće zakonske modele.

 Nismo znali odgovoriti na ukidanje plaćanja poreza na prvu nekretninu koja je nastala od siječnja 2017. godine, te kupcima prve nekretnine vratiti uplaćeni porez na prvu nekretninu do iznosa od 40 tisuća kuna, na koliko su oslobođene osobe i obitelji koje grade samostalno svoju prvu nekretninu. Sada imamo apsurdnu situaciju da će mlade obitelji,  kupci prve nekretnine, plaćati razliku cijene najma stanova za obitelji u Mokošici.

Trenutno Grad Dubrovnik sufinancira podstanarstvo za 228 obitelji, te 56 mladih do 35 godina. Za ukupno 284 obitelji grad izdvaja 3.8 milijuna kuna. Subvencija podstanarstva iznosi prosječno mjesečno 1250 kuna, a za mlade nešto manje. Samo najmom Revelina dobije se godišnje više nego što iznosi subvencija podstanarstva za skoro 300  dubrovačkih  obitelji.

U Dubrovniku, pare nisu problem, nego nedostatak znanja i pametnih ideja, koje će se političkom voljom gradskih vijećnika provesti u djelo.  

Ukidanjem prodaje ulaznica za zidine, što možemo usvojiti na narednoj sjednici Gradskoga vijeća, grad na prodanih milijun Dubrovnik carda, dobije 130 milijuna kuna više nego što bi dobio od prodaje ulaznica za zidine po istoj cijeni od 250 kuna. Samo dogodine vratimo cjelokupni kredit za kupljene stanove u Mokošici, platimo duplo veće iznose za subvenciju podstanarstva, vratimo uplaćeni porez na prvu nekretninu svim građanima Dubrovnika koji su ga platili od siječnja 2017. godine, te nam ostane osamdeset milijuna kuna  milijuna kuna za nove razvojne i socijalne projekte grada. Projekte Živoga grada i stanova u povijesnoj jezgri, obnovu Pustijerne, desetke stanova za liječnike i druga deficitarna zanimanja, mlade obitelji koji će biti ispod crte u Mokošici.

Dubrovnik grad sa najskupljim nekretninama u Hrvatskoj može predložiti i usvojiti zakonski i financijski održiv model, po kome bi svaka osoba i obitelj koja nema svoju prvu nekretninu dobila u  vlasništvo stan po prihvatljivim cijenama, koristeći državne poticaje, gradske subvencije i dio sredstava samih poslodavaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here