U sklopu cjelogodišnjeg programa posvećenog obilježavanju 30. obljetnice srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku, općeg napada na dubrovačko područje, razaranja i uspješne herojske obrane Grada, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik značajno je obogatio svoj fundus zahvaljujući donaciji velikog slikara Dimitrija Popovića.

Darovanjem Muzeju pet svojih radova iz poznatog ratnog ciklusa nadahnutog potresnim snimcima Mira Kernera i drugih istaknutih dubrovačkih fotografa, ovaj renomirani hrvatski i crnogorski umjetnik iznova je pokazao svoju dugotrajnu i duboku povezanost s Gradom. Donacija, koju je Muzej najavio na Dan dubrovačkih branitelja 6. prosinca 2017. godine, do sada nije mogla biti ostvarena zbog teškog stanja prostora u tvrđavi Imperijal i izostanka njene prijeko potrebne obnove od strane dosadašnjeg koncesionara tvrtke „Razvoj golf“.

Omogućile su je, za sve nas povijesne odluke Grada Dubrovnika o osnivanju prvog Muzeja Domovinskog rata u Hrvatskoj, a potom i povratka Gradu tvrđave Imperijal. Na taj način osiguran je skori početak obnove ovog svehrvatskog simbola herojstva i pobjede, ali i daljnji razvoj djelatnosti Muzeja koji je predviđen za temeljnog korisnika njenog poviješću i emocijama prebogatog prostora.

Svečano predstavljanje javnosti ove iznimne donacije, uz sudjelovanje autora Dimitrija Popovića održat će se 16. lipnja 2021. godine u 11 sati u tvrđavi Imperijal.

Nazočit će joj i istaknuti dubrovački kulturni djelatnik Andrija Seifried, kome iz Muzeja još jednom zahvaljuju na pomoći i angažiranju u njenoj uspješnoj realizaciji. Za ovu prigodu, radovi namijenjeni budućem stalnom muzejskom postavu, bit će privremeno izloženi u Muzeju i dostupni posjetiteljima do 21. lipnja 2021. godine.

Izvor:fb Muzej Domovinskog rata na Srđu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here