Muzeji i galerije Konavala su izdali vrijednu publikaciju, Zbornik stručnih i znanstvenih radova s temom broja o 600 godina dubrovačke vlasti u Konavlima. Dubrovačka Republika stjecala je Konavle od 1419. do 1426. godine, nakon čega je prostor Konavala oblikovala u okviru svog kulturnog habitata.

Konavle su i nakon pada Republike ostale u okrilju šire dubrovačke administracije sve do danas. Na samoj granici prema Osmanskom Carstvu Konavle su sačuvale svoje arhaične oblike, a istovremeno su se podredile kulturnom kontekstu Dubrovačke Republike. Sve to iznjedrilo je brojne baštinske fenomene, koji danas traže obradu i propitivanja. S tom namjerom Muzeji i galerije Konavala pozvali su stručnu i znanstvenu javnost da prinese svojim stručnim radom ne bi li proširili dosadašnje spoznaje i otvorili nova pitanja.

Ivo Banac i Nella Lonza kontekstualizirali su okolnosti i pravni oblik dubrovačkog stjecanja Konavala, Jelena Beželj, Lucija Ljubić, Domagoj Kristović, Matko Vetma i Niko Kapetanić obradili su neke od lokaliteta vezanih za period Dubrovačke Republike, Vinicije Lupis i Radoslav Tomić prinijeli su svoje vrijedne članke o pokretnoj umjetničkoj baštini Konavala, Antonia Rusković Radonić donijela je kratki prinos o tematici odijevanja Konavljana za vrijeme Dubrovačke Republike, a Petra Brailo i Marko Vodopija revidirali su epigrafičke spomenike u Franjevačkom samostanu u Pridvorju i donijeli jezičnu analizu natpisa spomenika.

Zahvaljujući Niku Kapetaniću i njegovom znanstvenom radu, ovim zbornikom konavoska povijest stanovništva nadopunila se za nedostajuće podatke o stanovništvu sa samog početka 19. stoljeća.

Recenzenti tekstova zbornika bili su Joško Belamarić, Stjepan Ćosić, Miroslav Katić, Tanja Kocković Zaborski i Josip Lisac, a urednici su Jelena Beželj, Petra Brailo i Antonia Rusković Radonić. Zbornik je dostupan u jedinicama Muzeja i galerija Konavala po cijeni od 100 kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here