Nakon tri audio rada usko vezana uz prostor Dubrovnika i izvedbenost tišine, vrijeme je za pauzu. Područje interesa ostaje isto, ali se fokus dijelom pomiče s (isključivo) prostora Dubrovnika na prostor izvedbe u okviru različitih medija. Pauzu promatramo kao kraći odsječak tišine, kao predah, zastoj ili šum. Počinjemo s pauzom u prostoru grada, preciznije s nepostojanjem pauze u auditivno i vizualno zasićenom gradu, a nastavljamo s pauzom u zvuku, tekstu, pokretu i slici. Kako ju uspostaviti? Na koji ju način izvesti? Koje su peformativne mogućnosti pauze.

U nedostatku pauze, pauza se otvara kao značajan koncept, životno i umjetnički.

Želja nam je pokušati promijeniti paradigmu pauze kao prostora između, stavljajući fokus upravo na nju i njezinu izvedbenost. I ovoga puta okosnica je Dubrovnik i nepostojanje pauze u auditivno zagađenom gradu. Ipak, ovaj projekt izlazi iz okvira konkretnog prostora. On u njemu nalazi inspiraciju, ali svoje istraživanje i izvedbu promišlja izvan njegovih obrisa.

Okosnicu projekta čini kao i dosada audio instalacija, uz koju predstavljamo teorijsko-poetsko promišljanje o pauzi, naziva Anatomija pauze. Audio broj realizira se kao i u ranijim radovima u suradnji s Lukom Vrbanićem, dok se popratna knjižica realizira u suradnji s dizajnerskim kolektivom Oaza i lektoricom i urednicom Milicom Sinkauz.

Prostor pauze prostor je koji obavezuje na dopisivanje značenja. Istražujući pauzu, bavit ćemo se pitanjem što se događa na tim rubovima na kojima se pauza uspostavlja i na koji način se manifestira izvedba pauze, što sve spada u izvedbu pauze i postoji li granica koju ne smijemo prijeći. Iz osobne pozicije krećemo u usamljenu praksu potrage za (izgubljenom) pauzom u vremenu u kojem je pauza postala luksuz, a usamljenost imperativ.

“Zbog nepovoljne vremenske prognoze i problema s instalacijama zbog kojih je Velika Onofrijeva fontana privremeno zatvorena, projekt ćemo sa sadržajem prilagođenim novonastalim tehničkim uvjetima predstaviti u prostoru Art radionice Lazareti, u utorak, 28.12.2021. u 18 sati, u nadi da ćemo instalaciju u planiranom javnom prostoru postaviti čim se za to pruže uvjeti. Pozivamo vas na kratku pauzu uz predstavljanje istraživačkog dijela projekta (pauza)“, poručili su autori
Ivana Đula i Luka Vrbanić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here