Lana Matić i Marko Marković su jučer, 23.02.2022. predstavili članove i djelatnosti udruge roditelja i pedagoga “Inicijativa Waldorfske Pedagogije Dubrovnik” predstavnicima Ureda gradonačelnika; susreli su se sa pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživom Brčićem i Olgom Muratti. O tome je javnost na svom fb profilu obavijestila Lana Matić.

  • -Imali smo čast susresti se u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika, prostoru koji svojim dekorom veliča baštinu i kulturu Grada kojeg djelatnostima IWPD-a zastupamo! – napisala je.

Predstavnici Inicijative su predstavnicima Grada iznijeli svoje planove za sljedeće dvije, odnosno, deset godina.

Plan za dvije godine

U sljedeće dvije godine planirali su:

* otvaranje prvog Waldorfskog VRTIĆA u Dubrovniku; buduća pedagogica Ivana Prizmić, studentica pri Waldorfskom Institutu u Zagrebu

* otvaranje prve osnovne Waldorfske ŠKOLE; mentorica buduće škole mag.prim.educ. Danijela Žura; Waldorfski učitelj pri Waldorfskoj školi u Zagrebu

*osnivanje dječje DRAMSKA SEKCIJA; početak dječjeg kazališta i lutkarska scena- voditelj Danijel Grčević; učitelj Waldorfske pedagogije i dramski pedagog.

*gradnja drvenih Waldorf parkova u suradnji sa firmom KuKuK koja je izgradila park u Mlinima. Ovakve parkove gradi zajednica roditelja, djece i stručnih gradskih službi u zajedničkom planiranju i konačnoj gradnji samih parkova!

-Naš prijedlog za lokaciju gradnje prvog Waldorfskog parka u Dubrovniku je “PARK SLOBODE” na visoravni planine Srđ, uz muzej rata. Namjera nam je okupiti zajednicu dubrovačkih branitelja, roditelja i njihove djece: da zajedničkim snagama simbolično izgradimo dječji park koji bi slavio pobjedu i bio postavljen kao SIMBOL ZAHVALE Dubrovačkim braniteljima za slobodu koju naša djeca uživaju danas. Ideja gradnje drvenog „PARKA SLOBODE” na Srđu također doprinosi Dubrovniku kao turističkoj destinaciji; u razvoju i oplemenjivanju obiteljskog turizma destinacije – pojasnila je Matić.

*organizacija Waldorfskih pedagoških konferencija namijenjenih dubrovačkim roditeljima i predškolskim pedagozima grada Dubrovnika.

Namjera nam je organizirati konferencije u Dubrovniku koje nude svojim polaznicima stručno pedagoško bodovanje; inače s tom namjerom naši pedagozi moraju putovati izvan Dubrovnika (Zagreb, Split..). Suradnju ostvarujemo sa Waldorfskim pedagogom Brankom Lončar iz W. Instituta u Zagrebu!

*organizacija stručnih edukativnih konferencija na temu razvoja ekološke, organske poljoprivrede.

Waldorfska pedagogija je vezana uz postavke biodinamičke poljoprivrede – to ćemo znanje upotpuniti sa stručnim predavanjima na razne teme razvoja ekološke i organske poljoprivrede. Stručnjaci čija ćemo znanja zastupati u edukaciji šire javnosti su redom: dr. Elaine Ingham (Mikrobiologija tla; učenik Mirko Matić), Joseph Sepp Holzer,..

*Inicijativa zabrane korištenja plastičnih vrećica unutar zidina Grada

*gradnja Dubrovačkog javnog, edukativnog permakulturnog centra za ekološku/organsku poljoprivredu

*Inicijativa zabrane korištenja štetnog Cidokora na području Županije

*OBITELJSKI WALDORF CENTAR (inkluzivni obiteljski centar)- voditelj i organizator pedagoških i terapeutskih događanja Danijel Grčević, učitelj Waldorfske pedagogije i dramski pedagog.

-Sve ovo radimo u naše slobodno vrijeme, odvojeno od poslovnih karijera – to djelovanje zovemo “profesionalnim volonterizmom” i svaki član doprinosi IWPD-u svojom dobrom voljom, vremenom i stručnim zvanjem – zapisala je Lana Matić koja je pozvala zainteresirane simpatizere ove ideje da podrže rad udruge i svojim profesionalnim volonterizmom pomognu ostvarenju ciljeva koji nisu postavljeni samo za Dubrovnik.

MUDROST I BAŠTINA DUBROVAČKE REPUBLIKE SU POSTAVLJENI KROZ RAD IWPD-A KAO MJERA DRUŠTVA I RAZVOJA MALIH GRADOVA U DANAŠNJEM VREMENU – istaknula je.

Više o temi:

Ivana Prizmić, waldorfska učiteljica: društvo treba promjenu, a nju mogu donijeti samo mladi moralni ljudi

Hoće li Dubrovnik za svoju djecu iznjedriti Waldorfsku školu? Tko je mama koja gradi Zajednicu?

JAVNI SASTANAK: Dubrovčani jedva čekaju Waldorfsku školu, a moguća je za četiri godine?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here