S krajnjeg juga stiže zahvala Istri. Nakon tri desetljeća sjećanje na ratnu pomoć Istrijana žiteljima juga danas je možda  jače nego ikada. U moru izazova s kojima se danas društvo suočava, nekih novih nevolja, nekih novih migracija, važno je sjetiti se prošlosti. 

14. studenoga 1991. godine iz gruške luke u Dubrovniku brodom “Slavija” isplovilo je oko 4 tisuće žena, dje­ce, starijih i bolesnih osoba. Bili su to prognanici iz Dubrovnika, Konavala, Župe dubrovačke i drugih okupiranih općina. Brod je uplovio u Pulu 16. studenog, pola sata iza ponoći. Svi oni u Istri su dobili privremeni dom i pomoć.

Jedna od putnica tog broda danas uz teška, ali i lijepa sjećanja upućuje zahvalu. Kaže sjeća se dočeka mase ljudi. Nakon dva dana vožnje mnogim majkama, a pogotovo njihovoj djeci u pamćenju su ostali vrući čaj i krafne koje su dijelili volonteri u Puli. Pomagali su im nositi stvari, djecu…sva ta dirljiva sjećanja dio su zahvale Istri, zahvale u ime svih koji su tih dana plovili prema nadi, nadi da će biti bolje.

Povodom tridesete godišnjice prihvata broda Slavija u Pulsku luku s 4 tisuće prognanih ljudi iz Dubrovnika i okolice, veliko hvala posadi, broda, djelatnicima Crvenog Križa, volonterima, hotelskim djelatnicima u Istri, te posebno djelatnicima Hotela Diamant.

Putnica s broda Slavija, L. B.

FOTO: Youtube/Screenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here