Različiti dionici odnosno umirovljenici iz različitih područja čitali su poeziju, dramu, dubrovački statut, pojašnjavali povijest Linđa, donosili zanimljivosti nekadašnjeg načina života u Gradu, čitali su i o ljubavima i biografijama, a sve to ostat će trajno zapisano na audio snimkama koje će biti emitirane na radiju. Uz pomoć predsjednika Udruge Audiovizualni centar Dubrovnik (AVCD), Žarka Dragojevića i njegovih volontera i volonterki nastalo je preko dva i pol sata snimljenog materijala. Želja mu je da nastali materijal posluži i kao sastavni dio edukativnog programa u dubrovačkim školama s obzirom na kulturološku vrijednost koju donose snimljeni materijali.

Na današnjoj press konferenciji u zajedničkoj organizaciji Audiovizualnog centra Dubrovnik i Centra za karijere mladih Dubrovnik povodom suradnje na projektu “Ujedinjene Generacije” rečeno je kako je nastalo ukupno 12 emisija iz kulturno – umjetničkog polja koje će se emitirati od 10. listopada u programu studentskog radija UNIDU. Ovom prigodom predstavljen je višemjesečni rad s umirovljenicama te su okupljeni voditelji i volonteri koji su sudjelovali u aktivnostima na ostvarenom programu audio snimanja odnosno radionicama radio drame i poezije.

-Hvala na pozivu Marku i Emiliju da sudjelujem u ovako velikom projektu kao što su “Ujedinjene generacije” kao i svima ostalima koji su na neki način bili uključeni. Imao samo sreću da sve one koje sam uključio u ovaj dio projekta koji je vezan uz radionice radio drame i poezije su ljudi koji razumiju kulturu i umjetnost i onda mi je bilo lako ostvariti cjelokupnu ideju – rekao je na početku voditelj i koordinator radionica radio drame i poezije te predsjednik Udruge Audiovizualni centar Dubrovnik (AVCD), Žarko Dragojević.

Voditelj cjelokupnog projekta “Ujedinjene generacije” i predsjednik Centra za karijere mladih, Marko Žmirak kazao je kako je ovaj projekt došao u pravo vrijeme.

-Kad smo ga idejno pisali okupili smo jako puno vanjskih suradnika, potrudili smo se da napravimo čitav niz aktivnosti kako bi se mi mladi približili umirovljenicima kao ciljnoj skupini u ovome projektu i da zajedno kreiramo sadržaj jedni za druge. Mislim da imamo puno toga za učiti jedni od drugih – rekao je Žmirak koji je dodao kako projekt “Ujedinjene generacije” traje dvije godine, a financiran je sredstvima EU.

Po pitanju suradnje Centra za karijere mladih i Audiovizualnog centra Žmirak je rekao kako je ona uspjela jer je zajednički cilj bio kreirati sadržaj koji će njegovati dubrovačku nematerijalnu baštinu te dubrovačku tradiciju, govor i monodrame.

-Cjelokupni sadržaj koji je kreiran ostat će zapisan u digitalnom obliku, roditelji i djeca imat će priliku poslušati nešto što je jako zanimljivo iz naše prošlosti – dodao je Žmirak.

Kroz radionicu je prošlo 12 sudionika koji su snimili ukupno 12 emisija, a emisije će trajati od 12 do 23 minute. Za glazbenu podlogu zaslužan je Žarko Dragojević, a neki od sudionika na radionicama su Davor Mojaš, Zorana Koroman, Ksenija Medović, Maja Šoš, Đuro Market, Zdravko Bazdan, Katica Carević, Luko Brailo, Antonia Vlašić, Ivana Gulin.

Za kraj je Žarko Dragojević kazao kako će vjerojatno s nastalim materijalima ići prema ravnateljima dubrovačkih škola te im se staviti na raspolaganje ukoliko bi snimljeni materijal željeli prezentirati u sklopu edukacije ili na satovima hrvatskog jezika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here