Proteklih dana je službeno objavljen videospot našeg sugrađanina Žarka Dragojevića. Pjesma “Proto_verzija” prvi je singl s instrumentalnog albuma “v12_prefix”, koji će izaći za zagrebački Geenger Recods, prema planu, do kraja 2022.

-Ova glazbeno – grafička priča inspirirana je mnogobrojnim utjecajima iz filmova, video igrica i stripova, a zapravo je u kontrastu s mojim životnim pogledima koji su vrlo pozitivni i afirmativni. Valjda je ovaj autorski dio dobar ispušni ventil za funkcioniranje u stvarnom svijetu koji nije uvijek najljepše mjesto. Na kraju je odluka bila da se ne koristi glas kao izražajno sredstvo, već da sve ostane kao jedan soundtrack za potencijalno nedovršenu priču ili spomenuti scenarij, kaže Žarko.

– Naravno da u ovom nepredvidivom vremenu je sve moguće s odgodama. Nekako se nadam da ćemo sve planirano u produkciji dovršiti na vrijeme kroz 12 mjeseci. U proteklim danima je video pregledan skoro 600 puta na YouTubeu, a reakcije ljudi su na moje veselje pozitivne!

Pjesmu “Proto_verzija” i album, uz mene, autorski potpisuje sjajan dubrovački bubnjar i dugogodišnji prijatelj Maro Zajec. On je obogatio aranžmane te unio dio sebe i nadopunio cjelinu koju sam ja već negdje 2019. imao kao koncept u glavi i “ušima”.

Ideja je bila glazbom podcrtati razne vizuale i male priče o katastrofama koje su nam na svakom koraku servirane u mnogobrojnim scenarijima. Nisam niti naslućivao da će u vrlo kratkom roku doći do pandemije kojoj se još ne nazire kraj, govori Žarko Dragojević, koji je sam montirao i u post produkciji obradio spot. 

Ilustracijama i animacijom karaktera za spot za pjesmu “Proto_verzija” vizualno je doprinijela Nora Mojaš iz dubrovačkog Linear Studija. Projekt je podržala iodržan od Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu godišnjih programa udruge AVCD.

Kazališna i filmska glazba te međunarodna radio drama

Posljednjih godina Žarko je radio pozadinsku glazbu za kazalište i film. Uz dva studijska albuma banda Embassy 516, u njegovom opusu nanizalo se još 8 digitalnih samostalnih izdanja. Sve je dostupno za preslušavanja na www.zarkodrago.com ili na streaming servisima pretraživanjem njegovog imena i prezimena.

2021. obilježila mu je suradnju s The Psych Drama Company iz Bostona. Redateljica Wendy Lippe ga je pozvala u projekt binauralne / 3D radio drame “Macbeth”. A nakon višemjesečnog rada “preko mreže” je producirano ukupno sat i pol vremena radio drame, koja broji njegovih 35 skladbi. Kao koproducent projekta u projektu je sudjelovala i udruga Audivizualni centar Dubrovnik.

-Trenutačno sam ipak najviše fokusiran na dovršavanje trećeg studijskog albuma matičnog banda Embassy 516, pa s Tomislavom Kličanom i Ivicom Glunčićem u prostorima Tvornice Umjetnosti Podroom TUP radim na novim pjesmama, kaže Žarko Dragojević.

FOTO: Aleksandar Ratković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here