Na konferenciji za novinare ususret sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Mato Franković održao je konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio o četiri bitne točke vezane uz prostorno-plansku dokumentaciju.

S dnevnog reda sjednice skinuta je točka izmjene i dopune UPU-a Gruški akvatorij, a koja je trebala omogućiti novi natječaj za izgradnju putničkog terminala u Gružu. Gradonačelnik je objasnio kako je tome razlog postizanje dogovora s poduzećem Laguna Trade o novoj granici koncesije za Marinu Gruž.

Izmjene će se raditi i u DPU-u Gospino polje, kako bi se što prije izgradila nova dvorana potrebna za Svjetsko rukometno prvenstvo. A izmjene formalnog tipa radit će se i na UPU-u Radeljević Libertas. Na Vijeću će biti vjerojatno usvojen UPU Nuncijata, koji bi trebao napokon osigurati dodjelu zemljišta braniteljima i invalidima Domovinskog rata.

-UPU Gruški akvatorij ćemo povući sa dnevnog reda. Izmjene vezane za budući terminal za kružna putovanja nećemo sada unositi jer se u međuvremenu postigao dogovor s Laguna Tradeom i Ministarstvom a oko izmjene granica koncesije. Sad treba vidjeti je li potrebna za tu izmjenu studija utjecaja na okoliš. Svakako idemo u novu izmjeru granica. Zbog toga nećemo dva puta mijenjati isti plan. Do izmjena UPU-a Gruški akvatorij, kazao je Franković te je pojasnio kako će izmjene vezane uz terminal i uz nove koncesijske granice Marine ići u zajedničku izmjenu.

Za UPU Nuncijata ishođene su sve suglasnosti i u potpunosti su ispoštivani uvjeti konzervatora. Plan se može uputiti na usvajanje, nakon čega ne postoje prepreke za privesti kraju zbrinjavanje invalida Domovinskog rata i dubrovačkih branitelja. Jučer sam s njima razgovarao i objasnio im kako nakon UPU-a ide parcelizacija i dodjela zemljišta uz ugovore. Neki su izrazili želju da sami rade dalje na građevinskim dozvolama, a većina je sklona da Grad napravi jedinstveni projekt tipskog naselja, i ishodi dozvolu. Dodjelom zemljišta bi Grad zatvorio priču stambenog zbrinjavanja invalida i svih branitelja koji imaju na to pravo, kazao je gradonačelnik.

Kad je riječ o DPU Gospino polje, nismo mogli zadovoljiti sve parametre za visokovrijednu sportsku građevinu i ispunjavanje rokova. Nove izmjene DPU-a na drugi način promatraju prostor, s jasno reguliranim vremenskim rokom. Cilj nam je izgradnja sportske dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo, kazao je Franković.

Pokrenute su i izmjene UPU Radeljević Libertas i to ponovno, a nakon mišljenja Ministarstva. Riječ je o formalnim izmjenama koje će biti detaljnije izložene u materijalima za sjednicu.

Na novinarsko pitanje je li u UPU Nuncijata inkorporirana HIA studija, gradonačelnik je odgovorio kako načelno jest, a kako je s Ministarstvom kulture dogovoreno da plan može ići dalje, ali će se realizacija, pristupnih cesta trebati dodatno uskladiti s HIA-om.

Novinare je zanimalo i kakv je dogovor postignut s Marinom Frapa.

Stav je Grada je bio da smo voljni izaći u susret koncesionaru i ustupiti mu jedan dio parking mjesta na Lapadskoj obali. Svi naši prijedlozi nisu usvojeni od strane Ministarstva jer bi dolazilo do prekida koncesijskog područja. Zato je dogovoreno novo koncesijsko područje. Građani neće izgubiti nijedno mjesto za parking. Pronašli smo šire područje, gdje se mogu naći parking mjesta u okviru pomorskog dobra. Koncesijska granica će se produljiti na to područje i izmaknut će se s područja koja smetaju. Građanima nismo ništa uzeli, a našli smo zajedničko rješenje. Preduvjet za izmjene je usvajanje UPU-a, a Vlada mora donijeti Odluku o novim granicama koncesije. Laguna će imati 20 parking mjesta, odmah ispred marine, negdje u sredini, kazao je Mato Franković dodajući kako će uskoro poslati i grafički projekt novinarima za objavu.

Dvorana u Gospinom polju razlog je izmjena ovog Detaljnog plana. Naime dvorana je premještena u prostoru, a kako ne bi trebalo mijenjati i ishoditi već izdane dozvole za objekte koji su dio Agllomeracije Dubrovnik, projekta koji vodi Vodovod, ali i kako bi se izbjeglo izvlaštenje privatnog zemljišta.

-Prvotno je dvorana bil ucrtana na jednoj poziciji, a bila je u koliziji s ostalom infrastruktom. Za precrpne stanice Aglomeracije su izdane dozvole. Kako Vodovod ne bi trebao nove dozvole za precrpne stanice, drugačije smo pozicionirali dvoranu i zadovoljili sve prometne i požarne uvjete. Također smjestili smo dvoranu na 100 posto gradsko zemljište te nema postupka izvlaštenja. Ovo je puno povoljnije i brže rješenje od zamišljenog. Ova bi dvorana riješila potpuno problem dvoranskih sportova, a omogućila bi razne druge sadržaje, kao koncerte, sajmove i drugo, zaključio je gradonačelnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here