Stanovnici Lopuda nezadovoljni planovima da se unutar najgušće naseljenog dijela otoka te u neposrednoj blizini zaštićenih povijesnih građevina i spomenika kulture koji se nalaze pod posebnom zaštitom Republika Hrvatske, izgradi 35,5 metara visoki odašiljač, nastavljaju borbu. Odvjetnik stanovnika Dario Obradović nadopunio je prijavu Državnom inspektoratu vezano uz gradnju navedenog stupa.

“Visina planirane građevine (antenskog stupa) nije sukladna članku 89. stavak 6 Prostornog plana uređenja Grad Dubrovnika, stoga se sukladno članku 1. stavka 2 Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima ne može graditi”, navodi se u priopćenju koje smo zaprimili.

U priopćenju se nadalje navodi čl. 89. st. 6 Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika : “Građevine u sustavu infrastrukture ne smiju imati visinu veću od 6 m i ne mogu biti locirane na kvalitetnim poljoprivrednim površinama.”

“Na kraju, “Antenski stupovi za mobilnu telefoniju moraju biti izvedeni tako da ih mogu koristiti svi pružatelji telekomunikacijskih usluga, sukladno posebnim propisima, a svojim položajem ne smiju remetiti vizure, osobito tradicijske vizure krajobraza, u blizini spomenika kulture te ne smiju ugrožavati vrijednosti krajobraza”, što predviđeni antenski stup ne samo da će remetiti vizure tog dijela otoka Lopuda, već naprotiv svojom predviđenom visinom od 35,5 m će ga trajno vizualno nagrditi”, zaključuje se u priopćenju.

Prijavu možete pročitati ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here