Nakon što je jučer na Općinskom sudu u Dubrovniku održano prvo ročište u kaznenom postupku koji je tvrtka Razvoj golf pokrenula protiv odgovornih osoba Zelena akcije, Željka Leljak Grancini, Enes Čerimagić i Luka Tomac danas su održali konferenciju za medije. Navode kako je Razvoj golf pokrenuo kazneni postupak zbog klevete tijekom kampanje, odnosno jumbo plakata putem kojih su ukazivali na nedopustivost zaobilaženje presuda hrvatskih sudova pokretanjem arbitražnih postupaka. Razvoj golf od svakog od njih, kao odgovornih osoba, potražuje po tristo dnevnih dohodaka. Iako im ovaj postupak predstavlja egzistencijalni teret, predstavnici Zelene akcije su poručili kako ovaj postupak neće zastrašiti te da će se nastaviti boriti za javni interes.

Željka Leljak Gracini, pojasnila je kako je povod za konferenciju za medije jučer održano ročište na Općinskom sudu u Dubrovniku, a povodom kaznenog postupka koji je pokrenula tvrtka Razvoj golf, protiv odgovornih osoba u Zelenoj akciji, odnosno nje same, koja je u prvookrivljena u postupku s obzirom na to da je u vrijeme na koje se odnosi postupak bila predsjednica Zelene akcije i tadašnjih potpredsjednika Enesa Ćerimagića i Luke Tomca.

“Ovakvi postupci nisu neuobičajeni u svijetu, nazivaju se SLAAP postupcima, što se na hrvatskom prevodi kao pljuska. Radi se o različitim postupcima koje pokreću predstavnici vlasti ili investitori kako bi zastrašili, ušutkali, a ponekad i ukinuli novinare, novinare, aktivistkinje i aktiviste koji preispituju njihove odluke. Žalosno je što u Hrvatskoj ovakvi postupci doživljavaju procvat. S obzirom na to da su ovakvi postupci uobičajeni u svijetu, neke države su razvile mehanizme kako bi zaštitile aktiviste i aktivistkinje protiv ovakvih postupaka”, kazala je uvodno Leljak Gracini te dodala da im se čini kao Vladi nije ni na kraj pameti da zaštiti aktiviste i novinare od ovakvih postupaka.

“Iako su oni veliki teret za organizacije civilnog društva, mi se takvim postupcima nećemo dati zastrašiti. Ovo nije prvi postupak koji nam se dogodio, čini se da Razvoj golf ima tradiciju da ide protiv Zelene akcije s ovakvim postupcima”, kazala je.

Enes Čerimagić podsjetio je na ulogu Zelene akcije u kampanji Srđ je naš, koja je neposredni povod pokretanje kaznenog postupka od strane tvrtke Razvoj golf.

“Zelena akcija je u kampanju Srđ je naš uključena od 2010. godine i ona je bila ključna za razotkrivanje prave prirode projekta na Srđu. Ono što nam se prikazivalo kao bezazleni sportski sadržaj u zelenilu je kroz tu kampanju razotkriveno kao megalomanski apartmanski projekt koji je nekoliko puta veći od najvećeg dubrovačkog naselja, koji bi dodatno opterećivao ionako već opterećenu dubrovačku infrastrukturu, uz to da bi se potrebna infrastruktura financirala putem javnih izvora. Mi koji smo ukazali na nedopustivost takve politike smo proganjani na sudovima, prvo u građanskom postupku pred sudom u Zagrebu, a sada kao odgovorne osobe u kaznenom postupku pred dubrovačkim Općinskim sudom. Nas to neće zastrašiti, nastavit ćemo se boriti za javni interes i kao i dosad ukazivati na nepravilnosti, kao što smo to činili proteklih godina, a neke smo dokazali i kroz sudske postupke”, kazao je Čerimagić.

Trenutni predsjednik Zelene akcije Luka Tomac, podcrtao je ozbiljnost situacije. Naime Razvoj golf od svakog od njih potražuje 300 dnevnih dohodaka, odnosno oko 200 tisuća kuna.

“Zelena akcija je organizacija koja se financira putem namjenskih sredstava, putem projekata na kojima se natječemo i ovakav iznos predstavlja za našu organizaciju i za nas kao pravne predstavnike egzistencijalni teret koji može značiti i gašenje Zelene akcije. U građanskom postupku u Zagrebu Zelena akcija je u prvom stupnju oslobođena krivnje. Usprkos činjenici da smo dokazali našu nevinost Razvoj golf je nastavio s pritiscima i progonima. I ovom konferencijom za medije pokazujemo da se nećemo dati zastrašiti i da se u Hrvatskoj u 2021. godini itekako bitno boriti za pravo glasa”, poručio je Tomac.

Čerimagić je pojasnio da je u građanskom postupku koji se vodio u Zagrebu Razvoj golf tražio odštetu zbog onoga na što su tijekom kampanje ukazali te da su prvostupanjskom presudom oslobođeni, dok u kaznenom postupku koji se po privatnoj tužbi vodi pred Općinskom sudu u Dubrovniku Razvoj golf od odgovornih osoba Zelene akcije potražuje po tristo dnevnih dohodaka te troškove vođenja postupka.

“Troškovi postupka su značajni. Svatko od nas mora imati svog odvjetnika s obzirom na to da se radi o kaznenom postupku, tu su i troškovima dolaska na ročišta iz Zagreba, kao i vrijeme koje moramo posvetiti koncipiranju obrane kako bi dokazali svoju nevinost. Sve to vrijeme je vrijeme koje je oteto od borbe za javni interes, ukazivanja na nepravilnosti od našeg osnovnog posla. U krajnjoj liniji, radi se o velikom pritisku na nas kao fizičke osobe te nam predstavlja egzistencijalnu ugrozu, za sve nas koji živimo od plaće, od svoga rada, sama mogućnost da ćemo morati platiti 60 tisuća kuna po osobi, predstavlja izrazito opterećenje i onemogućava nam svakodnevni rad” kazao je Ćerimagić te pojasnio da im se na teret stavlja kazneno djelo klevete.

“To je povezano s kampanjom tijekom koje smo ukazivali da je nedopustivo da se zaobilaze presude hrvatskih sudova pokretanjem arbitražnih postupaka pred međunarodnim tijelima. Po tužbi Zelene akcije, Udruženje hrvatskim arhitekata i Srđ je naš, 2016. godine poništeno je rješenje o prihvatljivosti za okoliš projekta na Srđu, a godinu dana nakon investitor je pokrenuo arbitražni postupak u kojem od Republike Hrvatske potražuje odštetu od 500 milijuna eura. Ti medijski natpisi nikad nisu osporeni. Par tjedana nakon tog resorno ministarstvo je donijelo novo rješenje koje je bilo identično onome koje je sud proglasio nezakonitim. Smatrali smo da se tu radi o neviđenom i nedopuštenom pritisku na što smo i ukazali kroz jumbo plakate u okviru svoje kampanje. Zbog tih jumbo plakata nas je Razvoj golf tužio “kazao je Ćerimagić te dodao kako mu nije poznat je li Razvoj golf pokrenuo postupak i protiv drugih sudionika navedene kampanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here