Trećeg dana ruske invazije na Ukrajinu vodi se teška bitka za Kijev, odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava kako u gradu, tako i u okolici. Najžešće borbe trenutno se vode u Vasilkivu, gradu 30 kilometara južno od Kijeva, navodi Index.hr.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poziva ukrajinske oružane snage da preuzmu vlast u zemlji, dok istovremeno deseci tisuća Ukrajinaca pokušavaju pobjeći. Stanovnicima Kijeva je rečeno da pripreme Molotovljeve koktele, a predsjednik Volodimir Zelenskij prkosno se snimio na ulicama grada. 

Glavnim gradom danonoćno odjekuju eksplozije, a borbe se vode i u nizu drugih gradova, piše Index.hr.

Jutarnji pak navodi kako su dužnosnici Kijeva upozorili su stanovnike da su u tijeku ulične borbe protiv ruskih snaga i pozvali ih da potraže zaklon. U upozorenju izdanom u subotu ujutro, stanovnicima se savjetuje da ostanu u skloništima, da izbjegavaju približavanje prozorima ili balkonima te da poduzmu mjere opreza kako ne bi bili pogođeni krhotinama ili mecima.

Meta Platforms, matična tvrtka Facebooka, zabranila je ruskim državnim medijima oglašavanje na svojoj platformi bilo gdje u svijetu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jutros objavio još jednu snimku iz središta Kijeva, javlja Jutarnji.

“‘Postoji puno lažnih informacija na internetu, da pozivam našu vojsku da položi oružje i da postoji evakuacija” rekao je prema djelomičnom prijevodu Kijev Independenta.

“Tu sam. Nećemo položiti oružje. Mi ćemo braniti svoju državu”, dodao je.

Jutarnji također javlja kako je Zelenski rano jutros razgovarao s predsjednikom Francske.

“Novi dan na diplomatskoj bojišnici započeo je mojim razgovorom s Emanuelom Macronom. Oružje i oprema od naših partnera stiže u Ukrajinu. Antiratna koalicija funkcionira!”, objavio je ukrajinski predsjednik Zelenski na svom Twitteru.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Twitter, Screenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here