Ispred zborne crkve svetoga Vlaha okupio se danas puk dubrovački. Prinosom darova trznica, podizanjem svečanog barjaka uz himnu svetoga Vlaha i neizostavnim puštanjem golubica otvorena je jubilarna 1050. Festa svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Nakon čitanja drevnog Lausa i prigodnih riječi novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića, rektor crkve Parčeve crkve, don Hrvoje Katušić pročitao je čestitke pristigle iz domovine, inozemstva kao i čestitke naših pomoraca sa svjetskih mora.

Otvorenje ovogodišnje Feste počelo je čitanjem drevne molive Lausa, koju je po prvi put kao dubrovački biskup pročitao mons. Roko Glasnović.

“S radošću i zahvalnošću dočekali smo i ovogodišnju Festu, našeg nebeskog zaštitnika svetoga Vlaha koji svojim zagovorom i zaštitom već 1050 godina bdije na našim Gradom i svojim vjernim pukom“, kazao je uvodno mons. Roko Glasnović te pozdravio okupljene svjetovne i crkvene velikodostojnike.

Među onima koje po pozdravio mons. Glasnović posebno je izdvojio pomorce, branitelje, djecu i starije, kao i zdravstvene djelatnike.

„Ne jedno, ni dva ni deset, ni sto godišta, već je nebrojeni niz vjekova proteklo otkad uspravan, tvrda, nesalomljivih koljena on stražari na gradskim mirima motreći sve dobro i praštajući sve zlo, zapisa nam slavi dubrovački pjesnik Ivo Vojnović.
Veza Dubrovnika i dragog nam sveca kroz 1050 godina nije samo svjedočanstvo mudrosti i sposobnosti starih Dubrovčana da sretno spoje vjeru i tradiciju, univerzalno i lokalno, sakralno i svjetovno, nego i svjedočanstvo iskonskog predanja i života naše mjesne crkve, koja nasljeduje Krista po zaštitom svog Parca. Festa koju danas otvaramo svjedočanstvo je tog odnosa. Od ukazanja pobožnom don Stojku i čudesne Prčeve obrane Grada 971. godine Festa se kroz stoljeća razvijala, mijenjala i nadopunjavala prolazeći s Gradom sve dobre i loše trenutke.

Drage obitelji, vas na osobiti način pozdravljam i pozivam da na Kristu i njegovoj ljubavi gradite svoje obiteljsko zajedništvo. U godini obitelji, obitelj i radost ljubavi učinimo sve kako bi obitelji bila mjesta djelotvorne vjere, ljubavi i postojane nade, kao i mjesta gdje se slavi život i ostvaruje mir, dobrota, strpljivost, solidarnost i odgovornost. Gdje svatko ispunjava svoje potrebe i osjeća se ljubljenim i prihvaćenim. Molimo i za mir u srcima i za mir u svijetu.

U ovoj visokoj obljetnici prilika je da se spomenom i svih onih koji su nasljedovali Parca u svjedočenju vjere i ovu Festu očuvali i nam je prenijeli. U prvom redu prisjećamo se jubilarne proslave, tisućite obljetnice iz 1972. godine, kad je euharistijsko slavlje prvi put održano vani i kada su se nakon 20 godina ponovno brali festanjuli.

Navršava se i tisućita obljetnica Bule pape Benedikta VIII koju čuva dubrovački arhiv. Zahvalni smo što su za vrijeme njegove pastirske službe u Dubrovnik stigle dvije relikvije. Relikvijar parčeve glave i relikvijar Isusove pelenice koje se i danas nose u procesiji. Želio bih spomenuti da se ove godine navršava i 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta, koji osim što je stoljećima bio osnovi stup zakona i spomenik pravne kulture, svjedoči o povezanosti Republike i Parca. Vidimo svakog dana da vjeru i kulturu trebamo brižno čuvati.

Ove visoke obljetnice ispunjaju nas ponosom, ali i potiču da nastavimo graditi i živjeti ono što su nam naši pređi ostavili u nasljeđe. Grad posvećen Bogu, povijest protkanu svetim. Vrijeme u kojem živimo nosi svoje izazove, stoga nas je Papa Franjo sazvavši biskupsku sinodu pozvao da zastanemo i zajedno osluškujemo Duha kako bismo mu odgovorili poput biskupa iz Sebaste te našu zajednicu i svoj život učinili svetim. Bog nema drugih ruku osim naših. Kao vaš pastir pozivam da mu ih zajedno stavimo na raspolaganje i našu crkvu izgradimo kao obiteljsku kuću otvorenih vrata za svakog čovjeka Kako bi na tome putu uspjeli oslonimo se na svetog starca koji pazi da noge naše hode na iskonske staze, na put koji vodi k dobru. Živio sveti Vlaho!“, poručio je biskup Glasnović.

Nakon biskupovih riječi prisutnima se zahvalio rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić, a potom je pročitao telegrame čestitki za Festu i Dan grada Dubrovnik, koje su odaslali štovatelji sv. Vlaha iz domovine, inozemstva te svjetskih mora.

Festanjuli ovogodišnje 1050. Feste, kapetan Teo Grbić i obrtnik Toni Cvjetković, podigli su uz himnu sv. Vlaha parčev barjak. Biskup Glasnović blagoslovio je darove i pustio dvije golubice na slobodu čime je po 1050. put otvorena dubrovačka Festa.

Program Feste

Program Feste nastavlja se svečanom molitvom Večernje u katedrali Gospe Velike u 17:30. Kratko razmatranje održat će mons. Marin Barišić. Za vrijeme večernje molitve bit će izložene relikvije sv. Vlaha.

Središnje svečano euharistijsko slavlje bit će pred katedralom Gospe Velike u 10 sati na sam blagdan 3. veljače. Ove će ga godine predvodit će kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga. Na euharistijskom slavlju pjevat će Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe sv. Križa iz Gruža, uz vodstvo prof. Maje Marušić.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika. S obzirom na epidemiološku situaciju, kao i prošle godine sudjelovanje na samom euharistijskom slavlju i procesiji bit će moguće isključivo uz akreditaciju

U popodnevnim satima predviđen je tradicionalni pozdrav barjaka biskupu i katedrali u 15,30 sati pred katedralom i njihov pozdrav s Gradom, te naposljetku euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha u 18 sati koje će također predvoditi propovjednik Trodnevnice fra Leopold Mičić.

FOTO: Screenshot, Dubrovačka biskupija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here