Župan Nikola Dobroslavić s predsjednicom Županijske skupštine Terezinom Orlić nazočio je svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika povodom proslave Dana Grada Dubrovnika i blagdana svetog Vlaha.

U svom govoru na svečanoj sjednici župan Dobroslavić čestitao je jubilarnu 1050. Festu i naglasio kako je Dubrovnik dobro vođen grad.

‘Posebno čestitam Dan Grada gradonačelniku Matu Frankoviću te predsjedniku i članovima Gradskoga vijeća.

Čestitam gradonačelniku i njegovim suradnicima na uspješnom vođenju Grada, na agilnom provođenju programa za koji su dobili povjerenje sugrađana. To nije jednostavno, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa, ali su pokazali da se može i brže i bolje od onoga što su naslijedili.

Posebno čestitam na uspješnom korištenju fondova EU, koji su u pravilu najbolji, a često i jedini izvor financiranja naših razvojnih projekata. U tome je Grad imao do sada, a i od sada će imati svaku potporu Dubrovačko-neretvanske županije.

Ova je gradska uprava pokazala i kako je moguće uspješno koristiti sredstva državnog proračuna, kako  za projekte, tako i za oporavak od posljedica pandemijske krize.

Odajemo veliko priznanje našoj Vladi za potpore koje je osigurala i za naše područje, a koje su u krizi spašavale: poslovanje gospodarskih tvrtki, proračune Grada i općina te radna mjesta brojnih zaposlenih u realnom sektoru.

Festa sv. Vlaha dolazi nam ove godine po 1050-ti put. Samo održanje ove tradicije, dulje od tisuću godina, bilo bi dovoljno za poštivanje ovoga Grada. A da i ne spominjemo njegova dostignuća u graditeljstvu, književnosti, znanosti, diplomaciji, pomorstvu… Naši stari zadužili su nas iznimnom baštinom koju su nam ostavili. Time nas obvezali na njeno čuvanje i unaprjeđenje.

Jesmo li odgovorili toj zadaći? Unatoč svim izazovima, ponekad i manjim nesnalaženjima, uvjeren sam da jesmo. Naši preci čuvali su i sačuvali kroz stoljeća ovo dubrovačko i hrvatsko blago od svih ugroza.  Zaštitili ga od svakovrsnih svojatanja.

Naši su branitelji 90-tih također očuvali ovo blago od najgorega nasrtaja od svih dotadašnjih, od velikosrpske Miloševićeve agresije. Mi ga danas moramo ponovo braniti od novih velikosrpskih posezanja. Braniti od onih koji vrijeđaju žrtvu naših logoraša u Morinju. Od onih koji  svojataju Dubrovnik i naše velikane: Držića, Gundulića, Boškovića… Od onih koji nam ponad izvorišta Omble žele graditi zračnu luku. Naravno da ćemo obraniti hrvatski Dubrovnik! Učinili smo to prije 30 godina, kako ne bismo sada. Neugodno je, uvredljivo, ali ćemo sve to prevladati.

Imamo Vladu koja razumije stanje i potrebe hrvatskoga juga. Vladu koja je podržala projekt Pelješkog mosta i spojila nas s ostatkom Hrvatske, koja podržava nastavak gradnje autoceste do Osojnika, gradnju brzih cesta do Zračne luke i Perne na Pelješcu, luka za bolje povezivanje otoka. Sve to nužno je za stabilnost i sigurnost našega Grada i Županije.

A sigurni smo da se ni sv. Vlaho neće umoriti držeći zaštitnički na svojoj ruci ovaj Grad ljepote i sklada. Kao što je to činio sva protekla stoljeća.

Još jednom čestitam svima Dan Grada i blagdan sv. Vlaha, Čestitam dobitnicima gradskih priznanja, Svako dobro našem Gradu! Živio sveti Vlaho!’, rekao je u svom govoru župan Nikola Dobroslavić.

Svečanoj sjednici danas su prisustvovali i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te brojni drugi visoki uzvanici.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i priznanja ovogodišnjim laureatima, i to Nagrade Grada Dubrovnika Glasu Grada, Kvartetu Sorkočević i Ljiljani Betica Radić te Nagrada za životno djelu Ivici Kunčeviću.

Dodajmo i kako su, prije sjednice, na groblju Boninovo položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve branitelje i sve one koji su živote dali u borbi za slobodu. Vijenac su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here