U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika župan Nikola Dobroslavić primio je danas vinare iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su za svoja vina na ovogodišnjem Decanteru u Londonu, najvećem svjetskom vinskom natjecanju osvojili platinasto, zlatno i srebrno odličje za svoja vina.

-Najprije bih čestitao našim vinarima na izvanrednom uspjehu na Decanteru u Londonu ove godine. Među 18 tisuća uzoraka koji su bili ocjenjivani iz 56 zemalja vinari iz naše županije osvojili su dvije platinaste, jednu zlatnu, 11 srebrnih i 13 brončanih medalja što je izvanredan uspjeh. Potvrdilo se ono u što smo bili uvjereni i i što smo isticali, da imamo odlična vina imamo najbolja hrvatska vina, a i u međunarodnoj konkurenciji se to potvrdilo. Zahvaljujem vinarima na njihovom trudu, i što su uspjeli iz kvalitetnog grožđa koje imamo kroz ove godine dobit izvanredna bijela i crna vina te da mogu predstaviti županiju u najboljem svjetlu na ovakvom jednom natjecanju u kvaliteti – kazao je župan Nikola Dobroslavić koji je dodao kako je županija poticala domaće vinare tako što su im pomogli u implementaciji u hotelima i restoranima.

Predstavnik vinara Andro Crvik je kazao kako misli da nijedna grana u proizvodnji u Hrvatskoj nije napredovala toliko u zadnjih 25 godina kao što je vinarstvo.

-Prije svega bih čestitao našim vinarima i kolegama jer sami nastup na Decanteru je veliki uspjeh, a još je veći uspjeh ako se dođe do određenih priznanja kao što su naši vinari došli ovaj put. Mi zadnjih 20 godina sustavno radimo na podizanju kvalitete, na domaćem tržištu je lako uspjeti, ali na stranom tržištu je teško. Ove nagrade na Decanteru su dokaz da se ide pravim putem – rekao je Andro Crvik.

Damir Štimac iz vinarije Rizman je kazao kako su ove nagrade jako bitne i važne za proizvođače te je ovo na neki način potvrda njihovom dobrom radu. Naveo je i probleme s kojima se vinari susreću, a po pitanju razvitka vinogorja.

-Kao vinar i podutenik mislim da smo dali jednu novu vrijednost Dubrovačko – neretvanskoj županiji i cijelom vinogorju. Smatram da je naša budućnost definitivno na autohtonim sortama Dalmacije i Hrvatske. Županija je do sada ulagala jako puno energije, s ove pozicije jedan mali podstrek na konkretno stvaranje vinogorja Komarna kao jedne destinacije ne samo dnevnog posjeta, nedostaje nam infrastruktura, cesta o kojoj pričamo godinama još uvijek je u ne znam kojoj fazi, nemamo konkretni zaključak dokle se došlo s tim i kada će to biti, to je jedna molba – kazao je Štimac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here