Laureatima Dubrovačko-neretvanske županije na svečanoj su sjednici Županijske skupštine dodijeljene nagrade za životno djelo, za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu. U ime laureata prigodnim govorom zahvalio je brigadni general u miru, Veselko Gabričević, dobitnik Nagrade za životno djelo.

Odlukom županijski vijećnika ovogodišnja nagrada  nagrada za životno djelo dodijeljena je  Veselku Gabričeviću, brigadnom generalu u miru.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je, također odlukom županijskih vijećnika Srednjoj školi „Ivo Padovan“ Blatu i Omladinskom nogometnom klubu Metković.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu  u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena jeodlukom županijski vijećnika Hrvatskoj radioteleviziji – Radio Dubrovniku te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachow iz Njemačke.

Posebno priznanje Županijska skupština ove godine dodijelila je svim zdravstvenim djelatnica na borbi protiv pandemija koronavirusa u posljednje dvije godine.

Župan Dobroslavić zahvalnice je uručio ravnatelju OB Dubrovnik, Mariju Bekiću, ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, Matu Lakiću, ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu, Luki Luliću, ravnatelju Doma zdravlja Dubrovnik, Branku Bazdanu, ravnatelju Doma zdravlja Korčula, Sebastijanu Fabrisu, ravnatelju Doma zdravlja Metković, Vjekoslavu Čuvalu, ravnatelju Doma zdravlja Vela luka, Vinku Matiću. U ime svih djelatnika u sustavu medicinske skrbi primo je dr. Orsat John, liječnik obiteljske medicine.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo, Veselko Gabričević se u svoje, ali i ime ostalih laureata, obratilo okupljenima na Svečanoj sjednici. Svoj govor započeo je pozdravivši sve obitelji poginulih hrvatski branitelja, stradalnike Domovinske rata i njihove obitelji, kao i sve branitelje.

Kažu da ništa nije slučajno, a izgleda da nije. Prvi susret s Dubrovnikom sam imao 1967. kao maturant sinjske gimnazije. Za završni radi imao sam temu Dubrovnik i Dubrovačku Republiku, To sam uspješno odradio i obranio. Tijekom Domovinskog rata bio sam zapovjednik na sinjskom ratištu. Svi smo gledali što se događa s Vukovarom. Nakon pada Vukovara svi smo sa strepnjom gledali što će se dogoditi u Dubrovnik. Malo se zna i malo se ističe, da je Dubrovnik u okruženju bio 187 dana. Zahvaljujući hrabrosti branitelja i žitelja Dubrovnika, uspješno je obranjen i oslobođen. Najveće zasluge u tom svakako ima zapovjedništvo obrane Dubrovnika na čelu s Nojkom Marinovićem. Došao sam na njegovo mjesto nakon njegova ranjavanja, a Dubrovnik je tada bio u okruženju. U sličnom okruženju Dubrovnik je bio i 1806., kad su isti agresori napali Dubrovnik. No, ovaj put je to bilo još bezobzirnije i strašnije, a posljedice su bile daleko teže“, kazao je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo te se prisjetio svih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Dubrovnika.

„Zahvaljujući 163. brigadi, Odredu naoružanih brodova, topničkoj bitnici Hrvatske ratne mornarice, satniji pješaštva, pripadnicima specijalne policije iz Dubrovnika, Rijeke i Varaždina, Dubrovnik je deblokiran. Postavlja se pitanje kako smo slabo naoružani to mogli postići? Mogli smo jer su hrvatski branitelji imali misiju stvoriti samostalnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku. To su bili ljudi naoružani hrabrošću, odanošću. U rat se odlazilo bez ideoloških predrasuda. Bez obzira na tehniku kojom je neprijatelj raspolagao, nisu imali ljudstvo i moral koji smo mi imali“, kazao je Gabričević te zahvalio u ime svih laureata.

Veselko Gabričević

Brigadni general u miru Veselko Gabričević na dubrovačko ratište došao je u ožujku 1992., neposredno nakon ranjavanja tadašnjeg zapovjednika obrane Grada Nojka Marinovića.

Po dolasku u okruženi i blokirani Dubrovnik, Veselko Gabričević preuzima dužnosti i obveze zapovjednika obrane Grada, a nakon ustrojavanja Južnog bojišta postavljen je za zapovjednika 163. brigade HV-a. Zahvaljujući Veselku Gabričeviću, brigada koja je, početkom 1992. godine, bila sastavljena od samo 2. pješačke bojne, s petstotinjak vojnika i vrlo malo topničkog oruđa, vrlo brzo je izrasla u najveću hrvatsku pričuvnu brigadu s preko 3.500 vojnika.

Srednja škola ”Ivo Padovan” Blato

Srednja škola Blato danas obrazuje učenike u zanimanjima: opća gimnazija, strojarski računalni tehničar, na 4. stupnju stručne spreme i elektroinstalater, elektromehaničar, prodavač, vodoinstalater, strojobravar, automehaničar, frizer, na 3. stupnju stručne spreme. Učenicima je na raspolaganju i niz izvannastavnih i športskih aktivnosti. Učenička zadruga “Iz bajula” promiče poduzetništvo, tradicijske zanate i kreativno izražavanje učenika. Škola je svojim zalaganjem izborila i status škole ambasadora Europskog parlamenta. Osmislili su, pripremili i realizirali Erasmus+ projekt u kojem učenici uče o obnovljivim izvorima energije. Pri kraju je postavljanje fotonaponske elektrane snage 10 KWh u kojoj će se proizvoditi električna energija iz sunčeve snage i to za potrebe srednje i osnovne škole u Blatu.

Školska zgrada je temeljito preuređena 2001. godine i od tada Srednja škola Blato radi u jednoj smjeni u optimalnom pedagoškom standardu. U prigodi stote obljetnice Škole i stote obljetnice rođenja uvaženog akademika Ive Padovana, Školski odbor je pokrenuo inicijativu, a Županijska skupština podržala promjenu naziva škole, pa od ove godine Srednja škola Blato s ponosom nosi ime akademika Ive Padovana.

Omladinski klub Metković

Omladinski nogometni kub Metković osnovan je 1975. godine i od svog osnutka uspješno djeluje kao udruga koja promiče sportske vrijednosti na razini lokalne zajednice. U nogometnoj sezoni 2020./2021. Omladinski nogometni klub Metković postigao je izniman uspjeh osvojivši prvi put u svojoj povijesti 1. županijsku nogometnu ligu za seniore.

U natjecanju za najljepši grb amaterskih nogometnih klubova 2021. godine, grb ONK Metković na kojem dominiraju crvena, bijela i plava boja te ždral kao simbol ornitološkog bogatstva neretvanske doline, proglašen je najljepšim grbom Dalmacije, što je bio doprinos promidžbi kluba, ali i grada Metkovića čije ime klub ponosno nosi.

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik je, nakon Radio Zagreba, najstarija radijska postaja u Hrvatskoj i šire. U osamdesetljetnoj povijesti Radio Dubrovnik svojim programskim sadržajima prati sva područja javnog života na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije, od Prevlake do neretvanskog kraja.

Kao dio mreže Hrvatskog radija, nacionalnog javnog radijskog sustava, Radio Dubrovnik pronosi glas o Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne samo u ostatku domovine, već i znatno šire. Dosljedan poslanju i određenju javnog medija, Radio Dubrovnik minute u eteru redovito posvećuje baštinskim temama bilježeći, interpretirajući i valorizirajući tradiciju koja ovaj kraj čini prepoznatljivim u širim razmjerima suvremenog globaliziranog društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kleinmachnow

Freiwillige Feuerwehr Kleinmachnow i DVD Slano surađuju već niz godina, a sve je krenulo donacijom alata za spašavanje iz prometnih nesreća. Bila je to prigoda za bolje međusobno upoznavanje, a potom je uslijedila nova donaciju dvaju vozila, no tu suradnja i pomoć FF Kleinmnachnow nije stala. Često su dolazili u Slano, a nikada praznih ruku.

Razvilo se prijateljstvo između članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, organizirane su i obostrane posjete. Prilikom posjeta Kleinmachnowu, u predgrađu Berlina, organizirane su stručne posjete velikim vatrogasnim postrojbama što je za vatrogasce iz Slanog bilo neprocjenjivo iskustvo.

Ove godine FF Kleinmachnow obilježava 90 godina postojanja, a članovi DVD-a Slano žele i na ovaj način potvrditi prijateljstvo, te zahvaliti svojim prijateljima na nemjerljivom doprinosu vatrogastvu naše Županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here