coasting plus 1503

Regionalna agencija DUNEA organizirala je online obuku na temu prijenosa projektne metodologije održivog i odgovornog upravljanja obalnim područjima za održivi turizam u sklopu projekta COASTING PLUS. Online obuka koja je održana 10. i 11. ožujka okupila je predstavnike projektnih partnera te njihovih lokalnih ključnih dionika iz relevantnog javnog i privatnog sektora.

Preko četrdeset sudionika obuke imalo je priliku upoznati se s projektnom metodologijom koja je bila primijenjena u odabranim pilot područjima u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Malti te Hrvatskoj tijekom provedbe projekta COASTING. Kroz projekt COASTING, Regionalna agencija DUNEA je prethodno u suradnji s ostalim projektnim partnerima odnosno kroz analizu postojećeg stanja i razmjenu dobrih praksi, osmislila novu metodologiju za što uspješnije integralno upravljanje obalnim područjem. Upravo se ova metodologija kroz projekt COASTING PLUS nastoji proširiti i na druga mediteranska područja u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj te Bosni i Hercegovini, koji se suočavaju s negativnim posljedicama razvoja masovnog turizma.

U sklopu obuke, predstavnici Regionalne agencije DUNEA predstavili su pilot područje Pelješca i rezultate prethodno provedenog COASTING projekta, a od kojih je najvažniji izrađeni dokument „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“. Plan je nastao kao prvi korak u sagledavanju pozitivnih i negativnih učinaka izgradnje mosta na željeni razvoj turizma na poluotoku.

Uz vodećeg partnera i Regionalnu agenciju DUNEA, u projektu sudjeluju Ured vlade Hercegovačko-neretvanske županije (BiH), ANATOLIKI S.A.- Razvojna agencija lokalnih vlasti istočnog Thessaloniki-a (Grčka), Sveučilište Camerino – Škola bioznanosti i veterinarska medicine (Italija), Federacija općina i provincija Valencije (Španjolska). Ukupna vrijednost projekta je 2.345.317,725 kuna, a ugovoren je u sklopu programa INTERREG Mediterranean, dok je proračun Regionalne agencije DUNEA 307.335,00 kuna. Projekt je započeo 1. lipnja 2021., a predviđeno trajanje projekta je do kraja lipnja 2022. godine.

logo coasting plus

OZNAKE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here