winter 1516.02

Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta WINTER MED organizirala je radionice na otocima Korčuli i Mljetu, a održane su 15. veljače u mjestu Babino Polje, te 16. veljače u Gradu Korčuli i u mjestu Vela Luka.

Svrha radionica je podizanje svijesti o vrijednosti očuvanih kulturno-povijesnih cjelina i očuvane povijesne i tradicijske arhitekture kao i naslijeđenih kulturnih krajolika, te potrebi kvalitetne obnove i gradnje u duhu tradicije i njihovom značaju za gospodarstvo i održivi turizam.

Na radionici su predstavnice Regionalne agencije DUNEA prezentirale projekt, istaknule svrhu, ciljeve i važnost njegovog provođenja i benefite koje suradnja na ovom projektu donosi. Predstavnice Ask Atelijera su izložile Stručnu studiju integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta, koja se izrađuje u sklopu projekta WINTER MED, također na radionicama su sudjelovali i predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije koji će rezultate projekta uvrstiti u prostorne planove, te dati smjernice za obnovu i gradnju unutar krajolika koji su prepoznati kao kulturno dobro, ali nisu na popisu zaštićenih dobara Ministarstva zaduženog za kulturu.

Drugog dana radionica, na otoku Korčuli, kustosica Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić je javnost upoznala s dijelom kulturne i graditeljske baštine otoka Korčule, te važnosti očuvanja iste za razvoj održivog turizma. Tijekom svog izlaganja je razloge zbog kojih se provodi WINTER MED, ali i slični projekti sažela citatom muzeologa i povijesničara umjetnosti Ive Maroevića: „Resursi primorskih i dalmatinskih otoka gotovo su neograničeni, kad bi se uspjelo razvitak otoka usmjeriti prema održivom razvoju u kojem bi prirodni resursi kulturnog i kultiviranog krajolika, povezani s ljudskim nastambama i njihovim grupacijama od zaselaka do sela, omogućili doživljaj i interpretaciju života u krajoliku, a time i turističku eksploataciju vrlo usmjerenog i ograničenog tipa, ali vrhunskog doživljaja.“

Nakon svake od radionica uslijedio je dijalog s lokalnim stanovništvom tijekom kojeg su razmijenjene mnoge vrijedne informacije koje će biti moguće ugraditi u provedbu ovog, ali i drugih projektata.
Podsjetimo, projekt WINTER MED koji je financiran iz programa Interreg Mediteran 2014.-2020., okuplja šest mediteranskih otočnih područja s ciljem pronalaska rješenja zajedničkog problema: visoke turističke sezonalnosti i prekomjerne eksploatacije prirodnih resursa, odgovarajući na potrebu da se veća pozornost posveti otočnim područjima i potakne njihova suradnja oko zajedničkih izazova. Također, projekt pruža inovativna rješenja za povećanje otpornosti turističkog sektora i obvezuje se na njegovu diverzifikaciju, kroz izradu WINTER MED transnacionalne strategije. Nositelj projekta je Udruženje toskanskih regija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85% bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

wintermed logo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here